Primarul Decebal Făgădău a convocat astăzi, 2 octombrie 2018, consilierii locali în cadrul unei ședințe de îndată, pe ordinea de zi aflându-se un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2018 și un proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în perioada 01 octombrie 2018 – 30 aprilie 2019 în municipiul Constanța. Ambele proiecte erau necesare pentru a se putea debloca problema apei calde la Constanța.

În primă fază, consilierii locali au aprobat rectificarea bugetară cu suma de 30 milioane lei, banii fiind luați, cei mai mulți, de la alte instituții locale, de la Protecția Mediului, Cultură, Educație etc. Primarul Făgădău a precizat că această rectificare va avea un impact serios asupra bugetului, manifestându-și îngrijorarea că s-ar putea recurge inclusiv la majorarea taxelor și impozitelor locale pentru acoperirea acestui deficit.

La cel de-al doilea punct, consilierii locali au aprobat stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice în perioada 01 octombrie 2018 – 30 aprilie 2019 în municipiul Constanța. Astfel, prețul pe care populația îl va plăti pentru o gigacalorie va fi de 225 lei, în timp ce Primăria va plăti, sub formă de subvenție, suma de 202 lei / gigacalorie. Astfel, s-a ajuns în situația ca la Constanța, bugetul local să subvenționeze aproape jumătate din prețul de încălzire al populației.

CET-ul și cămătăria…

Mai mult decât atât, edilul Decebal Făgădău recunoaște că termoficarea Constanței a ajuns într-un punct critic, întreaga presiune a costurilor și datoriilor fiind transferată doar spre constănțeni, fie prin factura directă, fie prin bugetul local. „Oamenii, între timp, s-au reorientat, au investit în centrale de apartament, iar ceilalți au rămas captivi într-un sistem centralizat ce seamănă tot mai mult cu cămătăria”, a declarat Făgădău, care acuză Electrocentrale Constanța că are practici ce nici măcar în Piața Chiliei nu se mai regăsesc.

Primarul Constanței spune că suma reală din piață care ar mai fi de recuperat de la consumatorul de energie termică este de 21 milioane lei, nicidecum 258 milioane lei cât pretinde Electrocentrale.

De partea cealaltă, Electrocentrale Constanța S.A. susține că a emis către RADET Constanța doar în acest an facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare. Din suma totală, RADET Constanța a achitat doar 19.533.392,80 lei, adică numai 16,46% din suma facturată, susține Electrocentrale Constanța.

Primăria să preia CET-ul, conducerea RADET să fie demisă

Primarul Constanței recunoaște că acești bani, deși sunt o sumă mare pentru un buget local, nu va rezolva nici pe departe problema de fond, ci doar va debloca pentru o perioadă livrarea apei calde către constănțeni. Singura soluție ar fi, spune edilul, ca municipalitatea să preia și CET-ul și, împreună cu RADET, să formeze o nouă societate care să asigure servicii integrate de producere și distribuire a agentului termic către consumatorul final. Măsura poate fi una falimentară însă pentru Consiliul Local, dacă ținem cont de cheltuielile uriașe pe care le implică administrarea, întreținerea și funcționarea unui CET, mai ales în condițiile în care tot mai mulți constănțeni aleg să se debranșeze în favoarea centralelor termice de apartament pe gaz sau electrice.

De asemenea, tot în cadrul ședinței de astăzi, consilierii locali PNL au inițiat un proiect de hotărâre prin care îl mandatează pe primarul Decebal Făgădău pentru schimbarea actualei conduceri a RADET.

„Primul pas, însă, spre normalizarea relației între instituțiile implicate este demisia sau demiterea întregii conduceri RADET, de la directorul Regiei până la întreg Consiliul de Administrație. Este clar pentru toată lumea că cei din conducerea RADET cunoșteau gravitatea situației, fiind lesne de anticipat faptul că se va ajunge la sistarea apei calde către constănțeni din cauza datoriilor. Cu toate acestea, RADET nu a venit niciodată în Consiliul Local să expună situația falimentară în care se regăsește Regia. În luna iunie a acestui an, conducerea RADET a prezentat consilierilor locali un plan de reorganizare a activității, însă nu a pomenit nicio clipă că Regia este în pragul insolvenței, că datoriile ei pot lăsa peste 150.000 de constănțeni fără apă caldă și căldură. Aceste probleme trebuiau discutate în fiecare ședință de Consiliu Local până la găsirea unor soluții, însă, până acum, nici RADET, nici primarul Făgădău nu au deschis gura. Abia acum, când Constanța a rămas de o săptămână fără apă caldă, au început, timid, să spună câte ceva, însă mult prea tîrziu și complet inutil”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Constanța

 

(Visited 2.354 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.