Eveniment

Asigurare RCA obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice. Cât costă și ce daune acoperă

sursa foto: debraila.ro
Scris de 
 pe data 
28 decembrie, 2023

Pe masa Guvernului se află astăzi (joi, 28 decembrie 2023) proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice.

„Unul dintre cele mai importante motive care justifică propunerea legislativă este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulaţie, persoanelor prejudiciate prin accidente de vehicule atunci când vehiculele care produc aceste accidente nu sunt înmatriculabile/înregistrabile însă sunt utilizate în trafic sau în zone private ce sunt deschise circulaţiei publicului.

Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piaţa din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligaţiei de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale, dar şi vătămări corporale. Unele dintre acestea sunt acţionate de un motor pur electric, altele de echipamente auxiliare, iar astfel de vehicule ar trebui luate în considerare la definirea noţiunii de ‘vehicul’, pentru care este impusă obligaţia de asigurare RCA în Uniunea Europeană şi România”, se menţionează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ca urmare, vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehicule care până în prezent nu au fost supuse înmatriculării/înregistrării – trotinete electrice, biciclete electrice şi alte vehicule, se mai menţionează în expunerea de motive a proiectului, potrivit sursei citate de Agerpres.

Una dintre cele mai importante modificări ține de modificarea noțiunii de „vehicul” și se adaugă o definiție pentru „utilizarea unui vehicul”, pentru a clarifica termenii legii și modul de aplicare a acesteia. Astfel, este considerat vehicul orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h sau orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h, precum și orice remorcă destinată utilizării cu vehiculul, indiferent dacă este cuplată la acesta sau nu. 

Compania de asigurări OMNIASIG încheie deja polițe de asigurare RCA pentru trotinete și biciclete electrice, valoarea maximă a daunelor care pot fi acoperite de societate fiind de 1000 EUR, în cazuri de daune materiale, vătămări corporale sau deces. Asigurarea vizează persoane cu vârsta de minimum 14 ani care conduc trotinete sau biciclete electrice cu viteza limitată la 25 km/h.

În acest fel, produsul de Răspundere Civilă a Persoanelor Fizice este adaptat nevoilor utilizatorilor de trotinete sau biciclete electrice. Optimizarea acestui produs a fost realizată fără majorarea tarifului, clientul beneficiind astfel de o acoperire mai extinsă a riscurilor, fără costuri extra. Valoarea daunelor care decurg din utilizarea trotinetelor și / sau bicicletelor electrice și care sunt acoperite de către OMNIASIG este în limita maximă de 1.000 euro.

În cazul trotinetelor și bicicletelor electrice, riscurile acoperite în perioada de asigurare sunt cele care decurg din evenimente precum daune materiale, vătămări corporale și deces. Astfel, sunt acoperite daunele cauzate în timpul deplasărilor pe drumurile și doar pe pistele special amenajate, produse de persoanele cu vârsta de peste 14 ani și care utilizează trotinete sau biciclete electrice a căror viteză maximă nu depășește viteza de 25 km/h.

Conform condițiilor de asigurare, asiguratul beneficiază de protecție pentru o gamă extinsă de riscuri, cum ar fi:

  • Daune materiale și vătămări corporale / deces cauzate terţilor, de fapte comise din culpă de către asigurat, precum şi de evenimente petrecute atât la domiciliul / reşedinţa asiguratului, cât şi în afara acesteia, pentru care acesta răspunde civil;
  • Daune rezultate din utilizarea bicicletelor şi / sau trotinetelor electrice într-o limită de 1.000 euro, pentru întreaga perioadă de asigurare;
  • Cheltuielile efectuate de către asigurat în procesul civil, în situaţia în care acesta a fost obligat la repararea prejudiciului cauzat;
  • Cheltuielile efectuate de către terţul păgubit în procesul civil, în situaţia în care asiguratul a fost obligat la plata unor despăgubiri prin hotărâre judecătorească definitivă.

    Etichete:


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120

Actualitate