Constanța

Au început lucrările de restaurare la Edificiul Roman cu Mozaic. Proiectul este realizat de o firmă din Italia

Sursă foto: ecomareaneagra.wordpress.com

Aflat în pericol de prăbuşire, Edificiul Roman cu Mozaic a intrat, în sfârşit, în proces de reabilitare. Lucrările au început şi se estimează că proiectul se va desfăşura pe durata unui an. Proiectul de restaurare va fi realizat de compania italiană Giano Restauri, specializată în astfel de lucrări, iar valoarea totală a contractului este de 9.869.677 lei, fără TVA.

Scris de 
 pe data 
27 octombrie, 2022

Una dintre cele mai remarcabile vestigii arheologice ale orașului antic Tomis o reprezintă Edificiul Roman cu Mozaic. Complexul arhitectonic antic descoperit în anul 1959, reconstruiește o parte importantă a ceea ce era acum 2000 de ani orașul Tomis. Cele trei categorii de vestigii: mozaicul, încăperile boltite și marfa descoperită în magazii conduc la ideea unui important port cu importantă activitate comercială.

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) a anunţat că a fost emis ordinul pentru începerea lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”, în condiţiile în care au fost îndeplinite obligaţiile antreprenorului cu privire la etapa de proiectare, conform aprobării proiectului tehnic de către CJC, printr-o hotărâre emisă în urmă cu o lună.

Lucrările de protejare şi conservare stipulate în proiectul tehnic prevăd, printre altele, intervenirea la nivelul mozaicului şi a zidăriei antice prin procedee complexe de curăţare şi biocidare, în etape strict definite de restauratori, care vor putea fi realizate numai după finalizarea consolidărilor şi reparaţiilor propuse. Termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2023.

„Timpul și bătaia vânturilor au degradat acest simbol unic al Tomisului, însă bătaia de joc și nepăsarea fostelor administrații au permis ca degradarea să aducă Edificiul Roman cu Mozaic în punctul de a se prăbuși.

Din fericire, am reușit să stopăm acest lucru, iar astăzi începe o nouă etapă din istoria Edificiului!
Constructorul are un an la dispoziție pentru finalizarea proiectului, timp în care va trebui să dea dovadă de o mobilizare exemplară, luând în calcul volumul de lucrări pe care îl are de executat.

Se va lucra la fațadă, la interior, la restaurarea mozaicului, la terase și la magaziile cu tavan boltit, obiectivul principal fiind punerea la dispoziția iubitorilor de istorie antică și nu numai, a unei expoziții unice, cu care să ne mândrim.Proiectul a fost realizat de către Direcția Generală de Proiecte, iar Consiliul Județean Constanța are șansa de a atrage aproape 10 milione de lei din fonduri europene prin execuția de lucrări“, a declarat Petre Enciu (USR), vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța.

Actualitate