Au început lucrările pentru protejarea unuia dintre cele mai valoroase monumente istorice din Dobrogea – Mormântul Hypogeu
În cursul acestei săptămâni au fost începute lucrările din cadrul proiectului de restaurare şi protecţie a mormântului pictat Hypogeu, unul dintre monumentele importante ale Constanţei, ce fusese uitat printre bălării de fostele administraţii locale.
Situat în apropierea plăjii Modern, la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Ștefan cel Mare, mormântul pictat Hypogeu datează din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare şi a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare. Cei care l-au descoperit sunt arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine.
Mai multe despre istoria Mormântului pictat, AICI.
Cavoul, ce reprezintă una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din România, nu a fost pus în valoare de niciuna dintre fostele administraţii locale ale judeţului. Pentru protejare, a fost construită o baracă şubredă şi totul a fost dat uitării, monumentul fiind lăsat în paragină. Deşi pare greu de crezut, mulţi constănţeni nici măcar nu ştiu că acesta există.
Situaţia a început să se schimbe de anul trecut când, în luna noiembrie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu (USR) anunţa că a fost emisă autorizaţia de construire pentru proiectul de salvare şi punere în valoare a monumentului.
O lună jumate mai târziu, pe 18 ianuarie 2023, au început lucrările, fiind turnaţi primii metri cubi de beton pe locul de unde va începe fundaţia construcției cu rol de protecție pentru mormânt.
„De la acest strat de egalizare va începe fundația mult așteptatului edificiu ce va pune în valoare monumentul din necropola străvechiului Tomis. La finalul lucrărilor vom avea o construcție cu rol de protecție pentru mormântul monument, care va deveni şi un muzeu cu tematică funerară antică. Interiorul mormântului va fi restaurat de o echipa de experți, iar microclimatul de interior va fi asigurat printr-o instalație complexă“, a transmis Petre Enciu.
- mormantul Hypogeu