Timp Liber

Avem multe motive să ne placă jocurile video

Ce atrage atât de multe persoane să joace atât de multe jocuri pe un telefon, computer sau pe o consolă conectată la un televizor?

Scris de 
 pe data 
26 iunie, 2023

Ce face ca jocurile digitale să fie atât de atrăgătoare încât să devină atât o activitate zilnică, cât și o activitate pe tot parcursul vieții, inclusiv pentru persoane mai în vârstă, care joacă încă din zilele jocurilor arcade?

Răspunsul cel mai simplu este acela că jocurile reprezintă o evadare temporară din presiunile lumii reale – o distragere esențială, în special în ultimii ani. Și da, o mulțime de jocuri online se califică drept experiențe distractive: nenumărați oameni petrec ceva timp în fiecare zi jucând sudoku, Candy Crush, Angry Birds și alte jocuri puzzle pe telefon sau pe tabletă. Și acesta este doar un segment al lumii jocurilor video.

Admitere Ovidius Constanta 2023

Într-adevăr, cândva, jocurile video erau despre eliminarea anumitor elemente, cum ar fi asteroizii, centipedele sau invadatorii extratereștri, evitându-se totodată modurile prin care se putea pierde viața pe traseul spre scorul cel mai mare. În schimb, astăzi, multe jocuri moderne creează experiențe captivante, cu obiective diferite. Unele sunt chiar ca niște filme, având jucătorul drept star principal. Alegerile pe care le face acesta determină modul în care se desfășoară povestea. Cu toate acestea, alte jocuri abordează existența, oferind medii în care jucătorii nu concurează atât de mult, ci construiesc, explorează și împărtășesc. Există și jocuri de „atunci” și „acum”, care nu au fost întotdeauna accesibile pe computer, ca să nu mai spunem online, de asemenea. Foarte populare în această categorie sunt sloturile. Și, după ce ele au trecut deja această graniță, trebuie să țină pasul cu schimbările constante, precum și să mențină oamenii interesați. În acest sens, rotirile gratuite au fost adăugate experienței online, ca recompensă pentru o provocare finalizată sau ca parte a unei promoții. Dacă jucătorul nu dorește să folosească acest bonus imediat, există un anumit interval de timp pentru a face acest lucru și pentru diferite jocuri, nu doar pentru unul. Acestea fiind spuse, versatilitatea este ceea ce îi face pe oameni să iubească aceste jocuri inter-tematice.

Pentru a înțelege orice tip de jocuri, trebuie să uiți într-o anumită măsură de tehnologie și să te concentrezi pe umanitate. Este în natura noastră să ne alăturăm luptei, să învățăm regulile și să stăpânim sistemul, să construim lucruri, să câștigăm și să pierdem, să ne relaxăm și să ne lăudăm – și chiar să ne lăudăm despre scorurile noastre — să învârtim lumi întregi doar în imaginația noastră. Acesta este unul dintre marile motive pentru care ne plac jocurile.

În 1995, oamenii se întrebau dacă jocurile video vor fi vreodată în sincron cu fidelitatea vizuală a Toy Story de la Pixar. Astăzi, software-ul Unreal Engine de la Epic Games, care alimentează titluri precum Fortnite și Gears of War 5, este folosit și de companiile de film și televiziune pentru seriale precum Westworld de la HBO și The Mandalorian de la Disney+, pentru a crea efecte vizuale. Influența jocului video-Hollywood lucrează și în sens invers; multe jocuri, în special cele mai cinematografice, distribuie actori pentru a oferi voce sau chiar „acționează” în jocuri prin tehnologia de captare a mișcării; un adevărat motiv ca mulți dintre cinefili să înceapă să iubească jocurile video.

Și muzica a parcurs un drum lung în acest univers al jocurilor video, iar melomanii cu o predilecție pentru aventurile vizuale au observat asta. Zilele pieselor pe 8 biți, precum populara temă Mario Bros., au făcut loc unor piese orchestrale complexe. Și asta a dus la simfonii care au prezentat muzică din jocuri video și care au făcut turnee în lumea întreagă. Acestea fac parte din peisajul spectacolelor live de 20 de ani încoace și pentru cei ce nu pot ajunge să se bucure de ele la fața locului, ele sunt difuzate și online sau se găsesc în arhive pentru vizualizări repetate.

Ceva ce mulți dintre jucători apreciază, este că se pot conecta și pe platforme de streaming, cum ar fi YouTube și Twitch, creând și încurajând o comunitate în care își pot arăta abilitățile, iar ceilalți pot contribui cu diverse comentarii. Jucătorii care au ceva experiență în spate se găsesc între ei prin grupuri de jucători – medii online în care membrii postează mesaje despre activitățile lor de joc – , iar senzația dată de această regăsire e incomparabilă.

Jocurile video sunt astăzi peste tot și mai multe generații le joacă. Fiecare gamer propulsează experiența de joc – indiferent de joc – și o face să prospere. Dacă toți jucătorii ajung de comun acord că sunt destule motive ca ei să iubească jocurile video, acestea vor continua să se dezvolte și să creeze lumi paralele cu realitatea.

    Etichete:


    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home3/constant/public_html/wp-content/themes/constanta/single.php on line 120

Actualitate