Potrivit deputatului Florin Iordache, referendumul ce va avea ca finalitate redefinirea familiei, definită acum în constituție ca o unitate „liber consimțită între soți”, ar putea avea loc în perioada 10-17 iunie.

Totuși acest lucru nu se poate realiza dacă Legea referendumului nu va fi modificată, iar opoziția urmărește păstrarea ei în forma actuală pentru că, în opinia USR, PSD manipulează folosind ca pretext inițiativa cetățenească de modificare a Constituţiei în vederea redefinirii familiei ca să adopte un proiect de lege care elimină din prerogativele preşedintelui României.

CCR a respins sesizarea înaintată de USR în ceea ce privește modificarea Legii referendumului, lucru ce face ca inițiativa PSD să ajungă la Senat și ulterior la președintele Klaus Iohannis care va decide dacă o va promulga.

Potrivit reprezentanților PSD, Coaliția Pentru Familie a strâns trei milioane de semnături prin care românii cer referendum pentru redefinirea familiei deoarece doresc ca în Constituție să se precizeze clar că familia se întemeiază între două persoane de același sex.

Totuși, conform articolului 151 din legea fundamentală, eventualele modificări ale Constituției trebuie adoptate de Camera Deputaților și de Senat în majoritate de cel puțin două treimi din numărul membrilor fiecărei camere și, dacă prin procedura de mediere nu se va ajunge la un acord, decizia va fi luată într-o ședință comună cu votul a cel puțin trei pătrimi din numărul deputaților și al senatorilor.

Modificarea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, ce poate fi organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de modificare a Constituției.

 

(Visited 159 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.