Constanța

Clădire monument istoric din Constanța la un pas de prăbușire. „Suntem blocați la Primărie. Avem depuse zeci de miliarde de avize”

Declarată în urmă cu un an monument istoric, clădirea de pe Sarmisegetuza, cunoscută ca Vila Georgescu, se află în plin proces de degradare, viitorul ei arătându-se la fel de sumbru.

Scris de 
 pe data 
25 iulie, 2018

Deși pereții par să reziste eroic, acoperișul a căzut în urmă cu mulți ani, lăsând loc ploilor care au distrus complet interiorul și au contribuit la imaginea tristă și prăfuită pe care orice trecător o poate observa astăzi.

Imobilul, situat pe strada Sarmisegetuza nr.40, în cadrul căruia obișnuia să funcționeze (până în anul 2008) Grădinița nr.1, se află din 22 decembrie 2014 în proprietatea soților Greta – Elena și Iustin Fabian Roman și a fost inclus, potrivit ordinului nr. 2176/2017 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale, în lista monumentelor istorice arthitecturale, categoria II, grupa valorică B.

Nedeclarată încă monument istoric, în 2014 Vila Georgescu se afla într-o stare precară, nemaiavând acoperiș, ferestre și uși. Cu toate acestea, zidurile clădirii se aflau în picioare, contrar celor declarate de proaspătul proprietar care voia să transforme impozanta clădire într-un bloc de patru etaje.

Clădirea este la nivel de ruină. Doresc, însa, să păstrez fațadele. Nu mai există decât două fațade în picioare. Pentru aceste fațade am și cumpărat terenul. Pentru a le reabilita și, bineînțeles, pentru a construi în spate un imobil. Vreau să fac un imobil P+4, un imobil de locuințe colective”, spunea în 2014 proprietarul Vilei Georgescu, Iustin Roman, citat de constantareala.ro.

De atunci au trecut patru ani, imobilul ținând piept vântului puternic, ploilor și ninsorilor, grație grosimii pereților care nu se lasă încă învinși de incompetența autorităților.

 

Pentru a afla situația imobilului în acest moment, l-am contactat pe actualul proprietar, Iustin Roman, care a precizat că de mai bine de doi ani documentația privind reabilitarea clădirii s-a împotmolit în procedurile birocratice.

Suntem blocați la Primărie. Avem depuse zeci de miliarde de avize și alte zeci de miliarde de avize, comisii de cultură și așa mai departe. Noi, mai mult decât să depunem documentațiile și să mergem pe procedura firească a autorizațiilor de construcții care au în spate o mulțime de documente, nu avem ce să facem.

Vă dați seama că am vrea cât se poate de repede să demarăm lucrările. Am sesizat și Poliția Locală că tot felul de oameni ai străzii dorm acolo, mai mult de atât ce să facem? Ne luptăm atât cât putem pentru a o salva”, a declarat Iustin Roman pentru Constanța de Azi.

Potrivit proprietarului, situația Vilei Georgescu nu se va schimba în viitorul apropiat, dezamăgirile ținându-se lanț pentru vechea clădire care așteaptă în liniște să se dărâme de-a dreptul.

Nu știu când vor începe lucrările pentru că încă nu sunt gata documentațiile. Aștept să se clarifice situația, apoi vom lua o hotărâre în ceea ce privește clădirea. La hățișul care este astăzi nici nu credem că vom mai putea face mare lucru acolo. Deocamdată, de doi ani suntem prinși în documentații și autorizații”, a precizat Roman.

Vila Georgescu are o istorie impresionantă, fiind numită în anul 1928 sediul comunităţii evreieşti din Constanţa și găzduind la numai un an după acest moment (1929) ședința conaţionalilor din întreaga Dobroge, menită să declare relația de colaborare cu noua putere politică a țării (guvernul PNȚ) și să reconfirme sprijinul acordat promotorilor sionismului şi celor care acceptau să plece dinspre Europa spre Palestina, notează info-sud-est.ro.

De asemenea, această clădire a găzduit, potrivit info-sud-est.ro, unul dintre primele semnale din România şi din Europa împotriva antisemitismului din Germania lui Hitler, adăpostind, la scurt timp după schimbarea regimului politic din Berlin, în 1933, proteste ale evreilor constănțeni alături de șefii lor instituționali, manifestate și prin rugăciuni în cele două sinagogi.

Anticipările evreilor constănțeni în ceea ce privește evoluția regimului Hitler au fost excepționale, motiv pentru care Constanța era considerată la acea vreme un loc al onoarei comunităților evreiești în Europa, mai precizează info-sud-est.ro.

 

Actualitate