Cum să construiești o casă rezistentă și ce fel de beton trebuie să folosești la fundație
Materialele de calitate și sfaturile specialiștilor pot face diferența între o casă reușită sau una care îți vor da mari bătăi de cap: igrasie, infiltrații, crăpături sau chiar mai rău, probleme de rezistență.
Atunci când construiești o casă sau orice alt tip de imobil, fie că o faci în regie proprie sau apelezi la o firmă de construcții, fiecare detaliu contează, mai ales atunci când vorbim de structura de rezistență.
Rezistența și stabilitatea casei sunt date de fundație, care are misiunea de a susține greutatea construcției.
În funcție de configurația terenului, dimensiunea și forma construcției, există mai multe tipuri de fundații. De asemenea, alegerea unui anumit tip de fundație, stabilirea dimensiunilor acesteia și materialele din care este executată se fac ținându-se cont de câțiva factori foarte importanti: condițiile climatice, caracteristicile seismice ale terenului, caracteristicile geologice și hidrologice ale terenului și tipul de structura de rezistență pe care se va realiza construcția.
Potrivit specialiștilor Stației de Betoane YSE 23 August, există două tipuri de beton utilizat la turnarea fundației:
Beton simplu – folosit pentru umplerea de goluri din cofraje după turnare.
Beton armat – folosit pentru fundație izolată (blocuri de beton puși sub stâlpii de beton armat), continuă (grindă de beton sub toți pereții sau stâlpii), radier (făcută din beton armat și are forma unei plăci continue; se plasează uniform sub toată casa).
Avantaje pentru a folosi betonul
Principalele avantaje ale folosirii betonului
Betonul este un material relativ ieftin și oferă posibilitatea de a realiza o mare varietate de forme si dimensiuni. Betonul se pretează foarte bine la realizarea elementelor de suprafață (placi) și masive(fundații), spre deosebire de principalii săi concurenti, oțelul și lemnul. Se pot realiza astfel forme avantajoase din punct de vedere structural si arhitectural
Betonul este un material accesibil. Principalele materiale componente(cimentul, nisipul, pietrisul), dar si echipamentele de amestecare, sunt accesibile in mai toate zonele geografice. Cat despre otelul beton, acesta este in general mai usor de transportat decat elementele structurale metalice.
Rezistenta la foc. Comparativ cu structurile metalice, cele de beton au o rezistenta de circa 1-2 ore la foc, fara a se lua masuri speciale. Structurile de beton trebuie sa reziste la actiunea focului si sa ramana in picioare suficient timp pentru ca imobilul sa poata fi evacuat.
Intretinere redusa – structurile din beton necesita cheltuieli mult mai mici, mai ales daca le comparam cu cele metalice.
- statia de betoane yse 23 august
- yse trans