Deputat Bogdan Bola: Am făcut mai multe interpelări la MApN, încercând să grăbesc procedurile pentru realizarea monumentului Zilele Dobrogei
Deputatul Bogdan Bola critică dur lipsa de reacție a administrației locale, condusă de Vergil Chițac, cu privire la realizarea monumentului Zilele Dobrogei. Deputatul spune că a făcut o serie de interpelări către MApN pentru a grăbi procedurile.
Se împlinesc PATRU ani de când ideea realizării monumentului Zilei Dobrogei se lovește de nepăsarea și nepriceperea celor din Primăria Constanța. În august 2020, prin Hotărâre de Consiliu Local, un teren de 105 m² din zona Tribunalului Constanța era trecut în administrarea MApN, care își dorea să ridice un monument în cinstea soldaților care au contribuit la alipirea la înfăptuirea Independenței în 1878.
Însă Primăria mai avea o simplă și singură sarcină: să-l elibereze de orice construcție, deoarece acolo exista un soclu și o fundație ce au aparținut unui alt monument. Acesta se numea „Avântul Țării” și fusese închinat soldaților români morți în campania din 1913 (Al Doilea Război Balcanic).
Cu alte cuvinte, Primăria trebuia să miște un excavator galben, simbolul orașului nostru și să scoată niște dale de acolo. O adevărată „strategie” pentru unul ca Vergil Chițac. Așa au trecut mai bine de trei ani în care Primăria Constanța, condusă de un militar de carieră, a făcut ce știe cel mai bine: a uitat să notifice Armata că a eliberat, într-un final, terenul…
Să nu uităm că primarul este specialist în „a uita” să transmită hârtii importante mai departe, cum a făcut și în cazul adresei în care DNA solicita Consiliului Local să spună dacă se constituie sau nu parte civilă în dosarul de corupție care-l vizează pe Chițac.
În tot acest timp, ca deputat al Forța Dreptei, am solicitat prin mai multe interpelări explicații de la MApN, încercând să grăbesc procedurile pentru acest proiect în care cred și pentru care am militat de la bun început. Am purtat și o discuție personal cu domnul Ciucă în 2021, pe când era ministru al Apărării, cerându-i să grăbească acest proiect prin care am prezenta un binemeritat omagiu celor care au adus Dobrogea înapoi la „țara mamă”.
După mai multe intervenții, sunt anunțat că Ministerul a demarat, în anul 2022, programul pentru „realizare monument dedicat Zilei Dobrogei”, program ce presupune mai multe studii și documentații tehnico – economice, precum și delegarea unui artist plastic care să contureze schița acestuia…
Pe 26 ianuarie 2023, Comisia Națională pentru Monumente de For Public din cadrul Ministerului Culturii a respins însă propunerea privind monumentul Zilei Dobrogei deoarece zona ar fi una „deja aglomerată cu alte monumente – Lupa capitolina și Arc peste timp a lui Boris Caragea. Totodată, se invocă și punctul de vedere al Direcției Județene pentru Cultură Constanța care susține că acolo nu ar fi un spațiu orizontal suficient pentru depuneri de coroane, piesele decorative ale monumentului trebuie să fie din bronz, nu din rășină, etc.
În august 2023, Armata revine cu proiectul, dar DJC Constanța îl respinge din nou invocând aceleași motive: spațiu prea aglomerat cu monumente, probleme la compoziția plastică. Ministerul Apărării Naționale mi-a transmis că, în prezent, documentația tehnică este finalizată, iar artistul plastic lucrează la respectarea condițiilor impuse de Direcția Județeană pentru Cultură. Iar noi, constănțenii, tot așteptăm.
Citește și:
- Deputat Bogdan Bola: Am lucrat în interesul celor care mi-au acordat votul și încrederea să-i reprezint
- Deputat Bogdan Bola: Legea ce monopoliza transportul interjudețean, declarată neconstituțională. CC a admis sesizarea formulată de Forța Dreptei
- Deputat Bogdan Bola: Proiect de lege ce pune egalitate între Stat și cetățeni prin respectarea legislației fiscale
- Bogdan Bola
- Bola
- Forta Dreptei Constanta