Actualitate Politică

Deputatul Bogdan Bola: Am cerut, prin proiect legislativ, ca toate sărbătorile legale ȋn care nu se lucrează să fie plătite de către stat

Scris de 
 pe data 
21 aprilie, 2023

Deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) a anunțat depunerea unui proiect legislativ prin care zilele libere stabilite prin lege să fie compensate către angajatori din bugetul statului.

„În ultimii ani am asistat la o ȋntrecere ȋn Parlament pentru depunea unor iniţiative legislative care să instituie noi şi noi zile libere ȋn care nu se lucrează. Nimeni nu votează ȋmpotriva acestor iniţiative pentru că, normal, cum să fii ȋmpotriva acordării mai multor zile libere pentru români? Nu ai cum?

Dar oare câţi dintre cei care iniţiază aceste legi au plătit vreodată un salariu? Câţi ştiu ce ȋnseamnă să ai o afacere, să faci un buget de salarii, să menţii un nivel de productivitate ca să poţi rămâne competitiv pe o piaţa europeană cu concurenţă puternică?

Este uşor să scrii iniţiative legislative care acordă noi şi noi zile libere când habar nu ai ce povară pui ȋn cârca celor care chiar muncesc, produc şi plătesc taxe şi impozite ȋn ţara aceasta. De aceea am cerut, prin proiect legislativ, ca toate sărbătorile legale ȋn care nu se lucrează să fie plătite de către stat de acum ȋnainte.

Statul ca angajator și angajatorul privat trebuie aduși pe poziție de egalitate, adică în ambele cazuri, zilele libere stabilite prin lege să fie compensate din bugetul statului. Nu este deloc corect ca angajaţilor de la stat să le fie plătite zilele libere din bani publici, iar angajaţilor din privat, aceleaşi zile libere să le fie plătite din bani privaţi.

Banii publici din bugetul statului s-au adunat şi din taxele şi impozitele plătite de angajatorii privaţi, practic ei susţin plata zilelor libere pentru proprii angajaţi, iar indirect susţin şi plata zilelor libere ale angajaţilor de la stat.

România are astăzi 17 sărbători legale în care se acordă zile libere angajaților. Franța are 11 zile, Italia 12 zile, Belgia 9 zile, iar în Germania zilele libere variază în funcție de fiecare land, de la 9 la 13.

Pe lângă toate aceste zile libere şi povara financiară cu care vin ele pentru angajatorii privaţi, mai apar şi celebrele punţi, stabilite prin hotărâre de Guvern, prin care angajaţii, DOAR DE LA STAT, primesc noi zile libere pe care să le lege cu sărbătorile legale, care doar ȋn teorie sunt recuperate. Ce ȋnseamnă aceste punţi pentru mediul privat şi cetăţeni ȋn general? O nouă frustrare pentru că nu ȋşi mai pot rezolva problemele pe care le au la instituțiile publice deoarece nimeni nu lucrează.

Vor fi suficienţi “deştepţi” şi “binevoitori” care vor spune că Forța Dreptei se poziţionează ȋmpotriva zilelor libere plătite. Absolut fals. Vrem să se acorde ȋn continuare toate zilele libere, să fie plătite toate, să se mai acorde şi ȋn plus dacă mai sunt parlamentari care au astfel de idei, DAR SĂ LE PLĂTEASCĂ STATUL.

Dacă nu vom lua această decizie, la un moment dat genunchii celor care ţin ȋn spate toată economia acestei ţări vor ceda de la greutatea tuturor sacilor pe care parlamentarii, Guvernul, statul, prin instituţiile sale, ȋi aruncă ȋn spatele lor. Pare că ȋn ţara aceasta nimănui nu ȋi pasă de privat, iar ȋn ritmul ăsta o să batem calul care trage până ȋl omorâm de tot.

Dacă va exista voinţă politică şi această iniţiativă depusă de Forţa Dreptei va deveni lege, putem să transformăm #România dintr-o piaţă a muncii neatractivă şi neprietenoasă cu mediul privat, ȋn cea mai atractivă şi ofertantă piaţă a muncii pentru mediul privat.“

Actualitate