Descoperire epocală pe str. Ștefan cel Mare: zidurile cetății „Salegis Prafullum Vergilio”
Textul acestui articol nu este o ştire reală, este încadrat la rubrica de satiră şi umor a publicaţiei noastre, reprezintă un pamflet și trebuie tratat ca atare.
Lucrările de modernizare a străzii Ștefan cel Mare din municipiul Constanța au fost stopate după ce săpăturile au scos la iveală o descoperire arheologică epocală. Specialiștii spun că au fost decoperite zidurile cetății romane „Salegis Prafullum Vergilio”, despre care analele istorice consemnau multe povești, dar nu existau probe fizice privind existența și amplasarea sa.
Istoricii spun că cetatea era considerată o bijuterie a Imperiului Roman, până ce a intrat pe mâna guvernatorului căruia a ajuns în cele din urmă să îi poarte numele: Vergillio Eforiantus.
Noul guvernator a reușit în decursul a câtorva ani să facă praf întreaga cetate, invocând tot felul de proiecte și investiții, plătite bineînțeles cu aurul dacic.
Legenda spune că cetatea a dispărut brusc într-o noapte, căzând de-antregul într-n șanț săpat de Vergillio, care a reușit să se salveze fugind într-o mică așezare de pe malul Pontus Euxin.
- Mitica Puscalarga
- pamflet
- Umor