Actualitate

Documente despre relația lui Ion Cristoiu cu Securitatea. CNSAS a prezentat actele în instanță

Publicația Newsweek a prezentat un articol ce conține documente din arhiva fostei Securități, ce au fost depuse joi, de CNSAS la instanța care judecă procesul intentat de Ion Cristoiu istoricului Mădălin Hodor. Potrivit documentelor, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”.

Scris de 
 pe data 
8 martie, 2019

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției.

Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984, transmite Newsweek România.

Printre documentele depus în instanţă de CNSAS se numără extrase din dosarul „Artă-Cultură”. În antet apare menţiunea „122/ ON”. Sunt iniţialele lui Oprişor Oniţiu, fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, care se ocupa de domeniul „Artă-Cultură”. La capitolul „Sursa”, apare numele Ion Cristoiu, cu menţiunea „Sc. Tim” (prescurtarea a titlului „Scînteia Tineretului”, ziarul editat de UTC, la care acesta a lucrat în perioada comunistă).

Un alt document depus de CNSAS în instanţă este tabelul publicat deja de istoricul Mădălin Hodor, anul trecut, în revista „22”. Este vorba despre o listă cu „colaboratori care au fost în cartoteca UM 0503” (fosta arhivă a Direcţiei de Informaţii Externe), printre care apare şi numele lui Ion Cristoiu.

Alte documente oferite instanţei de CNSAS sunt din dosarul denumit „Presa”, care cuprinde o notă informativă a sursei „Costin” dată locotenentului major Creţa Stana (fost ofiţer al Securităţii Municipiului Bucureşti – n.r.). În această notă, datată 27.07.1983, Ion Cristoiu apare cu numele lui real. Documentul conţine informaţii despre activitatea unor redactori ai publicaţiei „Scînteia tineretului”, cu menţiuni ale articolelor scrise de ei, dar şi referiri la Ion Cristoiu. Un document similar, dat de sursa „Monica” în faţa aceluiaşi ofiţer de Securitate, Creţa Stana, este datat 25.08.1983”, au scris cei de la Newsweek.

Articol complet AICI.

 

Actualitate