Constanța

Evlavie și tupeu. Cum le cere bani enoriașilor un preot în Postul Paștelui

Preotul paroh Doru Chiriac strânge sume considerabile de la enoriaşii săi, specificând cam cât ar dori să primească de la aceştia atunci când le trece pragul. Sursa foto: Facebook.

Locuitorii din comuna constănțeană Lumina au primit acasă o scrisoare din partea unui preot, prin care sunt anunțați de venirea sa pentru molifta Postului Mare și rugați ca fiecare să pregătească câte 100 de lei pentru construcţia unei noi biserici, dacă au.

Scris de 
 pe data 
20 martie, 2018

Practicând obiceiul de a merge din casă în casă în pragul marilor sărbători religioase, preotul paroh Doru Chiriac s-a gândit că este un prilej bun pentru a mai strânge o sumă de bani pentru, spune el, finalizarea construcției unei noi biserici din localitatea Lumina.

Pentru a se asigura că enoriașii știu de venirea sa, preotul a trimis o scrisoare de înștiințare, în care precizează ziua, ora și strada pe care își va desfășura activitatea.

Există obiceiul de câțiva ani ca preotul să meargă în acest răstimp de 40 de zile să binecuvânteze și să întărească credința printr-o rugăciune specifică postului. Vă rugăm deci (…) dacă doriți să primiți preotul, să aveți pregătit câte un pomelnic cu numele celor din casă și mai ales porțile deschise și câinii legați“, se arată în scrisoare.

Un aspect însă ce a stârnit indignare din partea unor localnici este faptul că în textul scrisorii, preotul Doru Chiriac specifică și suma de bani pe care el ar prefera ca enoriașii să o ofere ca donație pentru lăcașul de cult.

De asemenea, avem nevoie de sprijinul d-voastră pentru a putea continua lucrările la biserica noastră nouă (…). Pentru acest lucru, după binecuvântarea casei în ziua mai sus amintită, vom veni cu CHITANȚIERUL pentru a strânge donații de la cei ce vor să ne ajute ca și în anii trecuți cu 100 de lei sau cine dorește și poate și cu alte sume“.

Totodată, conștient că cererea în mod direct a unei sume de bani ar putea să-i revolte pe unii dintre localnici, Doru Chiriac face apel la calm.

Rugămintea noastră este ca cei care nu doresc să ofere ajutor sau nu au posibilitatea să nu rostească vorbe urâte la adresa consilierilor sau a bisericii sau a preotului, ci doar să spună că nu doresc să contribuie, căci știm cu toții că nimeni nu are această obligație.“

Este o practică obişnuită ca, în preajma sărbătorilor, preoții să meargă din casă în casă pentru obiceiurile și tradițiile religioase și chiar să accepte donații din partea enoriașilor. Ceea ce este mai puțin moral și un aspect de care din ce în ce mai mulţi preoţi încearcă să scape pentru a mai spăla imaginea bisericii, este tocmai această practică de a cere bani în mod direct şi cu sume fixe, sub diverse pretexte.

Nu este nicio problemă dacă cetăţenii vor să doneze, din proprie iniţiativă, pentru a ajuta biserica sau, în cazul nostru, construirea unui nou lăcaş. Însă, nu, nu mi se pare normal ca oamenilor să lie se propună direct o anumită sumă pentru a face acest lucru“, a declarat pentru Constanţa de Azi, primarul din Lumina, Ioan Roman.

Deşi din documentul pe care l-a semnat şi ştampilat reiese clar că este solicitată o sumă de bani, contactat telefonic, Doru Chiriac susţine că el nu cere nimănui niciun leu. „Eu merg la casele oamenilor, îmi fac datoria, citesc molifta Postului şi plec. Eu nu zic nimănui să dea pentru biserică“, afirmă preotul. Cât despre menţionarea sumei de 100 de lei, explicaţia venită din partea preotului este simplă: „Aşa am hotărât în consiliul bisericii“.

Bani sunt, însă preotul nu a avut timp

Construcţia noii biserici din comuna Lumina a început din anul 2014. Noua clădire este menită să înlocuiască vechea biserică din parohia preotului Doru Chiriac, ce are o vechime de peste o sută de ani şi pe care preotul intenţionează să o transforme în casă mortuară. De-a lungul anilor, atât Primăria Lumina, cât și enoriașii au contribuit cu sume considerabile pentru ridicarea lăcașului de cult. Situaţia devine delicată din punct de vedere financiar, deoarece, potrivit primarului, atât în anul 2017, cât şi pentru acest an, din bugetul local au fost alocate sume importante pentru susţinerea celor două biserici din localitate, implicit finalizarea construcţiei celei noi. Cu toate acestea, banii nu au fost folosiţi!

În anul 2017, am pus la dispoziţie suma de 250.000 de lei pentru culte şi religie, însă nu a fost folosită nici măcar jumătate din această sumă. Eu mi-aş fi dorit să se fi lucrat mult mai mult pentru terminarea bisericii, pentru că a existat această posibilitate, însă, din motive pe care nu le cunosc, acest lucru nu s-a întâmplat“, a mai declarat primarul Ioan Roman.

Din totalul disponibil în 2017, au fost cheltuiţi 140.000 de lei. Suma de 70.000 de lei a fost solicitată şi folosită pentru pictarea bisericii de lângă primărie, iar preotul Doru Chiriac a folosit doar 65.000 de lei pentru a duce mai departe construcţia bisericii sale. Restul de bani au rămas la bugetul local aşteptând să fie folosiţi.

„Nu am cerut mai mult pentru că atât ne-a permis timpul să lucrăm“, a explicat preotul.

Pregătit să ceară din toate părţile

Pentru că justificarea cheltuirii banului public din bugetul local este un aspect ce nu permite prea multă libertate de, să-i spunem, exprimare arhitecturală, probabil preotul Doru Chiriac preferă mai degrabă să apeleze la milostenia şi buna-credinţă a enoriaşilor, de care este foarte mândru. Scrisoarea trimisă localnicilor nu este o premieră, acesta fiind al patrulea an consecutiv în care, tot în pragul sărbătorilor, preotul nu a ezitat să apeleze la dorinţa enoriaşilor de a ajuta pentru a vedea biserica terminată.

„Oamenii sunt bucuroşi să dea. Anul trecut, de la enoriaşi am strâns 22.000 de lei. Plus că am mai făcut şi eu venituri la biserică, din care am cheltuit un miliard şi ceva (n.r. 100.000 de lei)“, afirmă Doru Chiriac.

Poate că oamenii chiar sunt bucuroşi să ajute, dar probabil că localnicii din Lumina nu ştiu că, în realitate, au existat şi există acele sume de la bugetul local, adică tot banii lor, pe care reprezentanţii bisericilor îi pot accesa şi cheltui justificat.

Un calcul simplu ne arată că, doar în 2017, preotul Doru Chiriac a avut la dispoziţie suma de 302.000 lei (sumă ce include şi banii pe care ar fi putut să-i acceseze de la primărie), din care a cheltuit pentru construirea bisericii doar 187.000 de lei – banii accesaţi de la primărie, la care am adăugat sumele strânse de la enoriaşi şi suma investită de el din veniturile lăcaşului.

După cum afirmă şi preotul, pentru finalizarea „la roşu“ a bisericii, mai are nevoie de 220.000 de lei. Este important de reţinut că şi în acest an, primăria pune la dispoziţia bisericilor din localitate suma de 250.000 de lei, pentru care preotul are deja cererea pregătită.

Luna asta o să depun cerere la primărie pentru accesarea bugetului alocat, cu tot cu devizul estimativ pentru lucrările pe care vreau să le fac anul acesta“, a precizat Doru Chiriac.

Între timp, deşi ştie că banii publici pe care intenţionează să-i acceseze reprezintă sume plătite la bugetul local de aceeaşi enoriaşi cărora le trece pragul, probabil, preotul Chiriac consideră că niciodată un ban în plus nu strică.

 

Actualitate