Potrivit DGASPC Constanța, Locuința Protejată – a cărei locație este secretă pentru publicul larg – este o formă de locuire în vederea facilitării transferului la o viaţă independentă menită să asigure protecție, siguranță și securitate personală victimelor violenței domestice.

Locuința specială are o capacitate de 6 locuri și are un coordonator de personal de specialitate, care este și responsabilul de servicii sociale, un psiholog și un consilier vocațional.

Personalul de specialitate face parte din echipa de implementare a proiectului.

De asemenea, victimele vor mai beneficia de serviciile a cinci lucrători sociali/infirmieri (personal de specialitate ce oferă îngrijire și asistență).

Locuința face parte din proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020 – „VENUS – ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAȚĂ ÎN SIGURANȚĂ”, implementat de Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanța și DGASPC Constanța, având ca obiectiv specific: “Reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/medicale/socio-profesionale/de formare profesională adecvate nevoilor specifice”.

Este important să știți că 0799.400.358 este numărul de telefon unde se pot semnala cazurile de violență domestică din Constanța. Există și o echipa mobilă, pentru intervenția de urgență în cazurile de violență domestică, ce are în componență doi reprezentanți ai DGAS Constanța și doi reprezentanți ai Direcției generale poliția locală.

La sesizările de violență domestică efectuate la numărul de telefon amintit mai sus, echipa mobilă se deplasează la caz în vederea realizării evaluării gradului de risc din perspectiva acordării serviciilor sociale.

La solicitarea organelor de poliție, echipa mobilă intervine în cazurile de violență domestică, atunci când prin ordinul de protecție provizoriu (valabil 5 zile) s-a dispus măsura evacuării temporare a agresorului din domiciliu, iar acesta din urmă a solicitat, potrivit legii, cazarea într-un centru rezidențial.

De asemenea, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați a pus la dispoziția victimelor violenței domestice o linie telefonică gratuită, cu un număr unic de contact, 0800.500.333 pentru a semnala situații de violență domestică, trafic de persoane, discriminare de gen sau dicriminare multiplă, reglementat de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

Acest serviciu este asigurat 24/24 ore, 7/7 zile. Numărul este apelabil gratuit din orice rețea cu acoperire națională.

Apelul la linia telefonică pentru ajutor specializat (helpline) poate fi făcut de către potențiala victimă/victimă a violentei domestice, a traficului de persoane, a discriminării de gen sau a discriminării multiple, un părinte sau un alt membru al familiei, o persoană din cadrul rudelor/ afinilor, un vecin sau un cunoscut al familiei, fie de un martor  sau de o altă persoană care știe de existența unui caz din această categorie.

În cadrul liniei telefonice gratuite pentru ajutor specializat (helpline) destinată victimelor violenței domestice, experții asociației asigură asistență și consiliere pentru depășirea tuturor situațiilor de urgență din domeniu.

Aceștia identifică soluții adecvate cazurilor expuse sau semnalate, oferind informații cu privire la demersurile pe care le poate iniția victima pentru a ieși din situația de criză, în funcţie de tipologia faptelor de violență domestică semnalate, precum și servicii adecvate nevoilor lor.

Consilierii liniei telefonice de urgență au pregătirea necesară pentru a furniza victimei și potențialilor martori, informații succinte despre demersurile pe care le pot întreprinde cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice, consiliere primară de natură juridică și psihologică, respectiv îndrumarea victimei către instituțiile abilitate din proximitate, unde va beneficia de suport și orientare către serviciile disponibile din teritoriu.

Sursa foto: DGASPC Constanța

 

(Visited 3.743 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.