Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice”, se arată în expunerea de motive.

Potrivit argumentelor propunerii, în România, o femeie din 2.600 moare în timpul sarcinii, valori similare fiind raportate și în Iran, media europeană fiind de un deces la 8.900 de sarcini.

Ciuhodaru a popus și sursele de finanţare posibile pentru a susține proiectul: „Fondurile pentru acordarea sprijinului material precum şi cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, ce va fi suplimentat cu sumele necesare”, se precizează în expunerea de motive.

Totodată, deputatul PSD subliniază că ajutorul material va fi acordat în funcție de indicatorul social de referință: „Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă”, prevede proiectul legislativ.

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.