Au trecut deja trei zile și nu există niciun responsabil pentru ce s-a întâmplat vineri în Piața Victoriei”, a spus președintele Klaus Iohannis, care a apreciat că „protestele de vineri și sâmbătă au arătat tuturor adevărata față a celor care ies în stradă de foarte mult timp și a căror voce se aude peste tot în lume.”

Șeful statului a menționat că „românii știu să fie civilizați, civici, activi și corecți, nu își merită etichetele primite din parte unor voci iresponsabile din politică. Toți cei care ies în stradă au o voce legitimă care trebuie ascultată”, precum și că „atacarea oamenilor nevinovați, atacarea jurnaliștilor, a femeilor și copiilor este de neconceput pentru un stat european.”

De asemenea, Iohannis a afirmat că intervenția Jandarmeriei Române a disproporționată în raport cu manifestările celor prezenți la protestele din Piața Victoriei, precum și că explicațiile ministrului de Interne și cele ale jandarmeriei au fost „extrem de subțiri”.

Președintele a menționat că actualul partid aflat la guvernare abuzează de puterea pe care i-a oferit-o poporul luând măsuri controversate.

PSD a câștigat alegerile, nu am contestat niciodată acest lucru. Însă actuala sa conducere abuzează de acea victorie pentru a ataca populația, pentru a ataca Justiția, pentru a scoate România de pe drumul său european și euroatlantic. Este evidentă ruptura dintre români şi executiv. România este o ţară normală, echilibrată, respectată. Cei din guvern fac tot ce pot pentru a distruge această imagine. Sondajele arată că ne îndreptăm într-o direcţie greşită. Românii s-au săturat de proasta guvernare, de aroganța politicienilor”, a spus Klaus Iohannis.

Ulterior șeful statului a cerut membrilor PSD să nu ignore protestele care au avut loc în Capitală și în țară: „Fac pe această cale un apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile și să înțeleagă că trebuie să guverneze pentru oameni și nu împotriva lor”, a precizat președintele.

De asemenea, Iohannis a lansat apeluri și către societatea civilă, precum și către opoziția parlamentară:

Nu vă lăsați descurajați de actuala situație. Lucrurile se pot schimba în bine, este nevoie de efortul nostru, al tuturor, este foarte important ca societatea civilă să fie vie și vigilentă, să se implice cu toată forța în viața socială și politică întrucât contribuțiile ei din ultimele decenii sunt incomensurabile pentru evoluția democrației românești. Acest apel nu este un apel la revoltă, ci un apel la responsabilitate și la implicare”, le-a transmis președintele românilor.

În ceea ce privește opoziția parlamentară, Iohannis a apreciat că: „Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare și înțelepciune se poate ajunge în situația de a obține încrederea oamenilor. Stă și în mâinile opoziției responsabilitatea de a asigura stabilitatea țării și menținerea României pe drumul normalității. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susținut între toate forțele de opoziție. Oamenii politici responsabili știu să lase deoparte interesele mărunte și orgoliile și să pună mai presus interesul țării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorități.”

 

(Visited 110 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.