Amintim că în cadrul unei intervenții la postul B1 TV, primarul Vergil Chițac a declarat că regulile în vreme de pandemie și carantină trebuie respectate și că acest lucru este valabil și pentru Arhiepiscopia Tomisului, după ce ÎPS Teodosie a încurajat public participarea enoriașilor la pelerinajul din localitatea Ion Corvin.

„Am avut o discuţie cu ÎPS și mi-a argumentat că, aşa acum omul are nevoie de mâncare fizică, are nevoie şi de hrană spirituală şi are dreptul la credinţă. Cred, însă, că regulile trebuie respectate. Voi avea o discuţie foarte serioasă pentru că nu putem expune lumea.

Ne place, nu ne place, cred că şi Arhiepiscopia trebuie să respecte legea. Cred că până la urmă raţiunea va prima. Clerul are nevoie de credincioșii săi, dar în acelasi timp omul are un corp şi nu rezistă fizic în afara acestui corp şi trebuie să trăiască. Nu putem neglija viaţa.”, a declarat Chițac.

Răspunsul oficial al Arhiepiscopiei Tomisului nu a întârziat să apară, formularea fiind cât se poate de directă. Redăm mai jos textul integral:

„Domnule primar,
Cu tot respectul, ceea ce spuneți dvs. nu este valabil în cazul unor simple decizii discriminatorii, nu legi, luate fără consultarea celor implicați.

A ignora nevoile spirituale ale comunității, sau a le trata discreționar față de cele materiale, este un semn al secularizării Statului, care pare că a uitat că Biserica poate fi partener de dialog. Constituția spune însă că Statul trebuie să fie neutru religios, nu religios, nu ateu, nu secularizat, nu laic.

Credincioșii noștri au stat destul în frig, în ploaie, în soare, sau oriunde li s-a indicat, în vreme ce alții au putut folosi confortabil metroul, mall-ul sau alte temple economice.

Așa nu se mai poate! Nu vă mai bateți joc de noi! Nu faceți religie din economie, luptându-vă cu cultele ca și cum v-ar fi dușmani, nu parteneri sociali. Avem rugămintea de a fi consultați și noi atunci când se iau decizii care ne privesc. Așa ar fi democratic.“

Deși în cursul zilei de miercuri, 25 noiembrie, Tribunalul Constanța a respins cererea lui ÎPS Teodosie de anulare a deciziei prin care, în contextul pandemiei de COVID-19, este interziă organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie), Arhiepiscopul Tomisului a îndemnat oamenii să-și facă declarații pe proprie răspundere și să vină în pelerinaj.

Mai mult, în cursul zilei de joi, 26 noiembrie, toate protoeriile din cadrul Arhiepiscopiei au primit o circulară prin care personalului clerical i se transmite ca pe 30 noiembrie „sunt delegați în interes profesional să săvârșească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei”.

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a transmis că poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi, pe 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei, pentru a urmări dacă se respectă măsurile impuse privind prevenirea răspândirii COVID-19, iar dacă va fi necesar efectivele de ordine de la faţa locului vor fi suplimentate.

„Suntem la datorie zilnic, şi pe data de 30 noiembrie vom fi la datorie. Atât poliţiştii, cât şi jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu stricteţe, nu vom tolera încălcarea legii şi, da, vom fi prezenţi şi în zona Mănăstirii Sf. Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale, în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase.

Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane, deoarece, aşa cum este prevăzut în legislaţia actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbim aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane, din alte localităţi, nu au voie să participe la aceste pelerinaje“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Andreea Iliescu.

(Visited 1.713 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.