Potrivit reprezentanților Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, cele trei exemplare de lei californieni au ajuns la Delfinariu în urma unui contract de colaborare științifică, pentru a prezenta într-o formă atractivă un mesaj educativ despre biodiversitate și conservarea mediului.

„Sunt lei de mare californieni ce au venit ca rod al unei colaborări cu o instituție ce se ocupă de aceștia și care vor performa la Delfinariul Constanța un spectacol educativ, cu o temă de protejare a naturii, o temă de responsabilizare față de efectul poluării mărilor cu plastice. (…) Animalele recoltează plastice din apă și vor transmite că un mamifer marin suferă de prezența acestor plastice în apă. Iar noi, ca mamifere ce ne hrănim din apă, suferim la rândul nostru din cauza microplasticelor ce ajung în pește. Este motivul pentru care mesajul nostru este de a păstra mările, oceanele curate”, a declarat directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, Adrian Bâlbă.

Conform directorului, este vorba despre un mascul de 9 ani, Sam, (născut și crescut la grădina zoologică din Nürnberg – Germania) și două femele, de 5 și 10 ani, Inuk și Kali (născute în Ungaria dar aduse de la o grădină zoologică din Franța).

Au venit cu câteva zile în urmă, se află într-o perioadă de adaptare ce va dura câteva zile. Se înțeleg foarte bine și e posibil ca în câteva zile să începem reprezentațiile”, a precizat Adrian Bâlbă.

Reprezentațiile oferite de leii de mare vor fi organizate în intervalul de pauză al programului obișnuit, tariful fiind separat. Potrivit precizărilor directorului, reprezentațiile vor începe în preajma minivacanței de 1 mai, însă decizia aparține antrenorilor.

„Astfel de animale sunt foarte scumpe. Un animal nedresat depășește 15 – 20 de mii de euro, iar unul dresat poate ajunge și la 100.000 de euro. Sunt animale foarte scumpe, animale care au valoare deosebită și nu ne putem permite să aducem, deocamdată, animale gata dresate din cel puțin două motive: infrastructura noastră mai are încă de învățat și mă refer la oameni, la mentenanță și, în plus, nu se găsesc, nu-i dă nimeni”, a mai spus directorul .

Pinipedele au ajuns la Constanța printr-o colaborare cu o firmă de specialiști în domeniul dresajului și întreținerii mamiferelor marine (Fauna Consulting), contractul fiind încheiat pe un an, cu posibilitatea de prelungire.

 

(Visited 242 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.