Liga Militarilor Profesioniști: „MApN nu susține majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani”

Ministerul Apărării nu susține inițiativa legislativă privind majorarea vârstei de pensionare la 65 de ani, se arată într-un comunicat al Ligii Militarilor Profesioniști.

Scris de 
 pe data 
17 iulie, 2018

Reacția MApN și a LMP a survenit după ce doi parlamentari PSD au depus un proiect de lege potrivit căruia, la cere, cadrele militare ar fi putut să rămână în sistem până la vârsta de 65 de ani. Parlamentarii își motivează acest demers prin deficitul de personal cu care se confruntă Armata Română.

În urma acestei inițiative, reprezentanții LMP au fost asaltați cu întrebări, sugestii și păreri din partea militarilor, motiv pentru care Liga a solicitat MApN un punct de vedere. Răspunsul a venit în această după-amiază și lămurește în mare parte poziția Ministerului vizavi de creșterea vârstei de pensionare la militari.

„Referitor la inițiativa legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, în sensul majorării vârstei de pensionare a militarilor la 65 de ani, facem precizarea că Ministerul Apărării Naționale nu susține un asemenea demers. În urma consultării principalelor structuri din MApN, ministrul Mihai Fifor a dispus întocmirea și transmiterea avizului negativ către Parlamentul României”, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul LMP. 

Reamintim că, potrivit proiectului de lege, “Cadrele militare din armele şi serviciile sau specialităţile militare în care se înregistrează deficite majore de personal sau cadrele militare care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare la împlinirea vârstei standard de pensionare, potrivit legii, pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la împlinirea vârstei de 65 de ani, în funcţie de nevoile instituţiei militare, la solicitarea sau cu acordul acestora şi cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei”, prevede iniţiativa legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, depusă de deputaţii PSD Dorel Căprar şi Mihai Weber şi de deputatul ALDE Marius Surgent.   Proiectul mai prevede că “limitele de vârstă în grad până la care cadrele militare în rezervă pot fi menţinute în evidenţă sunt de 57 de ani pentru clasa I, 62 de ani pentru clasa a II-a şi 65 de ani pentru clasa a III-a”.

Deși a primit aviz negativ din partea MApN, proiectul de lege își urmează traseul legislativ, urmând să fie supus la vot în comisiile de specialitate și apoi în Camera Deputaților.

Actualitate