Mariana Garștea, Sixense România: „Dată fiind importanța porturilor pentru comerț, este esențial să existe un sistem de monitorizare structurală și geotehnică a acestora”
Dată fiind infrastructura portuară din Constanța, precum și investițiile tot mai mari realizate în transportul maritim și portuar în ultimii ani în România, ce anume presupune întreținerea corespunzătoare a tuturor acestor asset-uri?
Am discutat cu doamna Mariana Garștea, CEO Sixense România, o companie care oferă expertiză și soluții digitale pentru monitorizarea structurală și geotehnică a mediului construit, printre care se află și proiectele de infrastructură portuară.
Mai mult, Sixense România colaborează în prezent cu unul dintre cei mai importanți operatori portuari din Constanța, într-un proiect inovator de monitorizare în timp real a infrastructurii gestionate de acesta la Marea Neagră.
Mai multe despre scopul acestui proiect, complexitatea lucrărilor de monitorizare și cât de multă tehnologie a fost integrată și implementată în acest sens – ne-a explicat doamna Garștea în interviul următor.
De ce este nevoie de monitorizarea infrastructurii de tip portuar? Care este specificul acestui tip de infrastructură și care sunt provocările întâmpinate la nivel de siguranță structurală, mai exact?
Infrastructura de tip portuar face parte din infrastructura critică a unei țări. Este, de asemenea, un tip de infrastructură aflat în plină dezvoltare și modernizare la noi, în contextul în care traficul de mărfuri pe apă a crescut continuu în ultima perioadă și continuă să crească, conform celor mai recente date.
Este absolut evident că porturile sunt proiecte complexe, afectate de riscuri extrem de diverse: de la cele antropice, naturale, până la factori climatici sau îmbătrânirea naturală a structurilor. Toate aceste lucruri pot să ducă la avarii ale portului sau ale stabilității acestuia și să pună în pericol siguranța infrastructurii portuare și funcționarea corectă a acesteia.
În consecință, menținerea operațională a unui port nu este o sarcină ușoară, mai ales atunci când principalul său adversar, apa, remodelează fără iertare și continuu. Având în vedere importanța vitală acordată porturilor pentru comerț, este esențial ca operatorii portuari să aibă implementat un sistem de monitorizare structurală și geotehnică, pentru a asigura operațiuni și timpi de funcționare fără întreruperi.
Soluțiile pentru monitorizarea sănătății structurale oferite de Sixense România sunt cele mai potrivite servicii de monitorizare pentru evaluarea stării de sănătate a porturilor. Cu o monitorizare eficientă, se pot lua măsuri regulate pentru a evita daune mult mai extinse aduse infrastructurii și suprastructurilor în porturi.
Beneficiile cheie ale utilizării soluțiilor de monitorizare geotehnică și structurală sunt:
- Soluțiile integrate pentru monitorizarea sănătății structurale oferă clienților noștri o soluție completă, utilizând senzori ultra-sensibili, cum ar fi: MEMS, fibră optică etc.
- Siguranță crescută – monitorizarea degradării infrastructurii și primirea notificărilor de avertizare pentru a efectua întreținere preventivă și pentru a asigura siguranța structurilor portuare și a navelor;
- Durata de viață prelungită – monitorizarea activă a parametrilor geotehnici pentru a evalua condițiile actuale ale infrastructurii existente și pentru a stabili un plan de întreținere în vederea efectuării reparațiilor și a creșterii longevității;
- Monitorizarea construcțiilor – implementarea monitorizării structurale a construcțiilor (hale, silozuri etc.), în vederea validarii ipotezelor de proiectare și pentru creșterea performanței în exploatare;
- Informații imediate despre starea structurală – administrația portuară și operatorii portuari pot obține informații în regim activ și imediat, despre starea structurală, inclusiv posibile daune și defecțiuni, în urma evenimentelor adverse care afectează infrastructura și construcțiile din port.
Soluțiile propuse de Sixense sunt specifice și unice, fiind adaptate la nivelul de complexitate al fiecărui proiect în parte.
Echipa Sixense este specializată în proiectarea, instalarea și furnizarea de date și informații pentru sistemele de monitorizare geotehnică și structurală. Combinând nivelul înalt de expertiză de furnizare, instalare, configurare și data management cu asistența inginerească la proiectarea schemei de monitorizare, oferim informații critice în timp real, pentru a gestiona starea constructiilor în mod fiabil și rentabil.
Sunteți deja implicați în monitorizarea unui proiect important din regiune, alături de UMEX SA. Puteți să ne spuneți mai multe despre ce presupune acesta?
Așa este. Alături de UMEX desfășurăm lucrări de monitorizare structurala, în timp real, în Portul Constanța. Ca urmare a unor investiții majore în infrastructura portuară, de care se leagă performanțele financiare ale operatorului portuar în următorii ani, a apărut necesitatea implementării unor soluții pentru monitorizarea comportării infrastructurii pe întreaga durată de viață.
Soluția noastră a permis o implementare rapidă și lină. Colectarea datelor se face cu aport minim din partea UMEX, iar informațiile pot fi ușor vizualizate, selectate și utilizate spre interpretare.
Astfel, în orice moment al existenței construcției, poate fi determinat efectul utilizării terminalelor asupra infrastructurii portuare și pot fi luate decizii cu privire la intervenții sau la previzionarea activităților de întreținere, pot fi identificate orice fel de riscuri și multe altele.
Vorbiți despre monitorizare automatizată. De ce această nevoie în cazul infrastructurii portuare, ce presupune acest tip de soluție implementată, pe înțelesul tuturor?
Da, vorbesc despre un proiect de monitorizare structurală cu toate elementele integrate: proiect de urmărire a comportării în timp elaborat de către Proiectantul de specialitate, furnizare sistem de montorizare, instalare, configurare, raportare și managementul datelor și al informațiilor prin soluția noastră numită Beyond Monitoring. Foarte important pentru acest proiect este modulul de Alarm Management integrat, care permite setarea pragurilor limită indicate de către proiectant și primirea alarmelor, în funcție de acestea.
Toate aceste informații stau la baza procesului decizional de exploatare și creștere a nivelului de performanță al operatorului portuar.
De asemenea, vorbesc despre o soluție modernă, inovatoare, care ne permite să: nu pierdem date, să le folosim rapid, să nu lăsăm loc de erori în colectarea și raportarea datelor, să adaptăm nivelul de siguranță la complexitatea infrastructurii monitorizate. Și, mai presus de orice, să folosim aceste date pentru a veni în ajutorul clienților noștri, pentru a-i informa și a le garanta siguranța structurală a infrastructurii lor.
Ce ar trebui să știe factorii de decizie referitor la întreținerea și siguranța pe termen lung a asset-urilor din această categorie?
Ar trebui să știe că este absolut necesar să o aibă în vedere de la bun început. Atenția și grija față de întreaga durata de viață a unui asset ar trebui să fie priorități luate în calcul încă din etapa de fezabilitate sau pre-fezabilitate, pentru că, până la urmă, acesta este și motivul pentru care construim: să ne putem folosi în siguranță de aceste proiecte sau asset-uri – pe termen lung, cu o întreținere corectă și continuă și în deplină siguranță pentru toți cei care se folosesc de asset-urile respective.
Recomand tuturor celor implicați în dezvoltarea și exploatarea infrastructurii portuare să ia în considerare implementarea proiectelor de urmărire a comportării în timp a construcțiilor (monitorizare geotehnică și structurală) pentru:
- creșterea capacității de a oferi informație critică despre integritatea structurală, mult mai bine ca orice fel de inspecție vizuală;
- garanția pentru operabilitatea în condiții de siguranță, chiar și atunci când avem de-a face cu vase care depășesc anumite dimensiuni;
- modernizarea sau extinderea portului în siguranță, procese ce implică de obicei excavații în adâncime;
- evaluarea sănătății structurale a portului în urma a diverse incidente, cum ar fi inundații, furtuni, impactul vaselor de agrement etc.;
- extinderea duratei de viață a structurilor, prin suportul oferit pentru a lua decizii importante legate de întreținere și reparații;
- reducerea downtime-ului generat de nefuncționarea portului, ceea ce duce la pierderi de resurse sau întârzieri, afectând buna funcționare a infrastructurii.
De asemenea, este util ca factorii de decizie să știe că există în acest moment soluții de ultimă generație, adaptate nivelului de risc pentru o astfel de infrastructură. Cu siguranță, administrația portuară și operatorii portuari trebuie să implementeze nu doar monitorizare structurală și geotehnică, ci să integreze această activitate în procesul de asset management complet al infrastructurii.
Mai menționez și că aceste soluții nu ar trebui să sperie: ele simplifică luarea deciziilor și activitatea de zi cu zi legată de managementul siguranței structurale și geotehnice a infrastructurilor. Ele sunt la îndemâna noastră, există pe piața din România de mult timp și le folosim cu succes, adaptându-le în funcție de fiecare proiect sau industrie în parte.
Mai ales atunci când vine vorba despre infrastructura portuară – care este atât de complexă și presupune cunoștințe extrem de specifice –, alegerea unui partener potrivit pentru monitorizare devine o responsabilitate majoră.
- port Constanta
- Portul Constanta