S-a terminat cu „Mica Ucraină” din Mamaia! Hotelierii dau afară refugiații deoarece Guvernul nu le va mai da bani
Proprietarii de spații de cazare spun că oricum nu și-au mai primit banii de la statul român din decembrie, acumulându-se datorii și facturi la utilități uriașe.
Guvernul a anunțat în weekend că nu mai vrea să dea bani românilor care găzduiesc ucrainieni, iar de câteva zile zi sute de refugiați din Constanța și Năvodari sunt anunțați de hotelieri și proprietarii de apartamente că trebuie să plece până la 1 aprilie, deși majoritatea aveau înțelegeri până la 31 mai.
Refugiații spun că au fost notificați astăzi fără nicio discuție prealabilă să părăsească camerele de hotel sau locuințele până la 1 aprilie și că nu au suficient timp să-și găsească unde să stea în altă parte.
Proprietarii de spații de cazare spun că oricum nu și-au mai primit banii de la statul român din decembrie, acumulându-se datorii și facturi la utilități uriașe. Iar acum, acest anunț al Guvernului i-a determinat să ia decizia radicală de a da afară din locuințe refugiații ucrainieni, în marea lor majoritate femei cu copii mici.
Guvernul a a anunțat că Programul României pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina va fi modificat și prevede că ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie, bani care vor fi dați direct refugiaţilor, nu proprietarilor de locuințe care îi cazează. Acum, prin programul „50/20”, care se derulează din martie 2022, refugiații ucraineni beneficiază de 20 de lei pe zi pentru mâncare și de 50 de lei pe zi pentru cazare, banii de cazare ajungând direct la proprietarii locuințelor în care refugiații stau cu chirie, informează hotnews.ro.
Ministerul Afacerilor Interne a scos în dezbatere publică vineri, 24 martie, un proiect de Ordonanță de urgență prin care vrea să corecteze impactul negativ creat de așa numitul program 50/20, introdus prin OUG 15/2022.
Măsura propusă de proiectul de OUG este ca „familiile și persoanele singure din Ucraina să beneficieze pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2000 lei/lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.”
După împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, ucrainenii care nu au părăsit încă România vor mai beneficia de suma forfetară în valoare de 2000 lei/lună până la finalul anului 2023, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.
De asemenea, după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, ucrainenii care nu sunt încadrați în muncă, vor avea acces gratuit la serviciile şi măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările și completările ulterioare.