Opt militari din Batalionului 30 Protecţia Forţei “Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniţi luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ţinta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device)“, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN), într-un comunicat remis Mediafax.

Celor răniți le-a fost acordat primul ajutor imediat după accident, apoi au fost transportați la spitalul militar din Kandahar și sunt acum în stare stabilă.

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat imediat după apariţia informaţiei, anunțând că este alături de militari și de familiile acestora.

Am aflat astăzi cu profundă durere despre atentatul din Afganistan soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, printre care şi copii. În urma acestui tragic eveniment, opt militari români, aflaţi în teatrul de operaţii din Afganistan, au fost răniţi. Le urez însănătoşire grabnică şi multă putere lor şi familiilor acestora în aceste momente de grea încercare. Le suntem alături militarilor noştri care ne reprezintă ţara cu profesionalism şi dedicare în cele mai periculoase zone din lume, pentru menţinerea păcii şi asigurarea securităţii internaţionale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit MApN, numele victimelor vor fi făcute publice după ce le vor fi anunțate familiile. De asemenea, MApN a precizat pentru Mediafax că atacul nu are legătură cu dublul atentat petrecut în zona Shashdarak din centrul Kabulului, în urmă căruia au murit peste 25 de oameni dintre care şase jurnalişti.

Militarii din Câmpulung Muscel se află în misiune în Afganistan în perioada februarie – august 2018. Aceştia execută, în teatru, misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane.

Aceeași unitate a executat misiuni și în Kosovo în anii 2005 şi 2007, dar şi în Afganistan în anul 2008.

Anul acesta, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu 625 de militari, alţi 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

Misiunile externe s-au soldat până în acest moment cu pierderi de vieți a peste 29 de militari, și peste 185 de militari răniți.

 

 

(Visited 242 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.