Estimăm că statul va trebui să suplimenteze bugetul de pensii cu 15 miliarde de lei, în anul 2022, adică la fel ca în anul 2016, în condiţiile în care pensiile se dublează. Explicaţia este simplă: se estimează, în paralel, o creştere a încasărilor la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, generată de creşterea salariilor, a numărului de angajaţi, dar şi a gradului de colectare, ca urmare a întoarcerii sarcinii fiscale.

În cifre, încasările sunt estimate, pentru anul 2022, la 99,7 miliarde de lei faţă de 58,9 miliarde în anul 2018. Estimările de venituri au fost calculate prin amendarea cifrelor din Strategia Fiscal-Bugetară, în raport cu execuţia bugetară a anului 2018, care indică o creştere a veniturilor faţă de cele estimate, cu 3,5 miliarde de lei, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit ministrului, un factor foarte important în acest demers este acela că, în 2017 şi 2018, numărul angajaţilor l-a depăşit pe cel al pensionarilor. 

Vasilescu a precizat că vârsta de pensionare va rămâne aceeași, iar pensiile nu se vor micșora: „Vârsta standard de pensionare nu se modifică, nici stagiul minim, nici cel complet. Nicio pensie nu va scădea.”

Proiectul noii Legi prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta, în loc de pensie, pentru indemnizaţia socială minimă.

Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee, spun reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), potrivit Mediafax.

Conform acestora, cea mai bună opțiune pentru pensionarii care au contribuit mai puțin de 15 ani este să opteze pentru indemnizaţia socială, întrucât cei care vor opta în continuare pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, fără diferența acordată în prezent (până la 640 de lei).

De asemenea, noua lege prevede introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Conform reprezentanților Ministerului Muncii și Justiției Sociale, condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani, pentru fiecare an de perioadă asimilată acordându-se câte 0,25 de puncte. Totuși, în cazul celor care au lucrat pe perioada studiilor se vor lua în calcul contribuțiile din salarii.

O altă prevedere a noii legi vizează femeile care au născut și crescut mai mulți copii (detalii AICI).

 

(Visited 94 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.