Eveniment

Nemții și austriecii nu îi iartă pe șoferii români care nu își achită amenzile. Executări silite, chiar și închisoare, inclusiv pentru sume mici

Autoritățile din Germania și Austria urmăresc recuperarea banilor din amenzi, indiferent de sumă. Neplata amenzii se poate transforma inclusiv în zile de închisoare.

Scris de 
 pe data 
27 mai, 2023

Autoritățile din Germania și Austria nu se joacă atunci când vine vorba de amenzi de circulație și recuperarea banilor de la șoferii prinși pe picior greșit.

Mai ales atunci când vine vorba despre conducătorii auto din România care în ultimii ani și-au făcut un obicei de a ignora și a nu achita amenzile de circulație primite pentru încălcarea normelor rutiere în cele două țări.

Admitere Ovidius Constanta 2023

Austria, amenzile neachitate se transformă în închisoare

În Austria, autoritățile sunt cele mai stricte cu șoferii din alte țări care nu își achită amenzile, șoferii riscând chiar și închisoarea pentru neplata unor sume în unele cazuri chiar banale.

În Austria, contravențiile rutiere minore sunt atribuția autorităților administrative. Instanțele se ocupă numai de infracțiuni rutiere care au ca urmare accidente cu vătămări fizice (vătămare corporală din culpă).

Contravențiile rutiere sunt sancționate prin decizii fixe cu caracter represiv, decizii forfetare cu caracter represiv sau decizii cu caracter represiv.

Printr-o decizie fixă cu caracter represiv se poate impune o amendă de până la 36 EUR pentru o contravenție (de exemplu, parcări neregulamentare). Dacă amenda nu este plătită, cazul va fi transmis la autoritatea administrativă. Pe parcursul procedurilor ulterioare vi se va impune o amendă mai ridicată .

O decizie forfetară cu caracter represiv nu se emite împotriva unei persoane specifice, ci este comunicată persoanei (de exemplu, deținătorul autovehiculului) despre care autoritatea consideră că poate cunoaște sau identifica cu ușurință contravenientul.

Printr-o decizie forfetară cu caracter represiv se poate impune o amendă de până la 220 EUR (de exemplu, pentru contravenții minore privind depășirea vitezei legale, depășirea limitei de viteză cu 10-20 km/h). Dacă amenda nu este achitată în termen de patru săptămâni, valabilitatea deciziei forfetare cu caracter represiv încetează și se inițiază proceduri penale administrative corespunzătoare împotriva conducătorului vehiculului.

Dacă un funcționar autorizat raportează o contravenție (de exemplu, mai mult decât o contravenție minoră privind depășirea vitezei legale), și/sau contravenția este identificată prin supraveghere automată (de exemplu controlul secției), autoritatea poate calcula o amendă de până la 365 EUR printr-o decizie cu caracter represiv.

De asemenea, Austria are implementat un sistem de înregistrare a contravențiilor rutiere (măsuri împotriva șoferilor cu un grad ridicat de risc). Acesta enumeră 13 tipuri de contravenții care fac obiectul înregistrării, cu un grad ridicat de risc.

Șoferii străini care au trei contravenții înregistrate au interdicție de a circula în Austria.

Executat silit în România pentru o amendă de 141 euro din Germania

Judecătoria Bârlad a admis în 24 mai 2023 o cerere de recunoaștere și executare a unei amenzi de 141 de euro aplicate unui vasluian de autoritățile germane pentru două încălcări ale legislației rutiere. Decizia instanței nu este definitivă.

Românul a fost sancționat cu suma amintită pentru că pe 24.08.2021, în Wermelskirchen, pe autostrada naţională A1m la kilometrul 388,70, pe direcţia de deplasare către Saarbrucken (Germania), în calitate de şofer al unui cap tractor a vorbit la telefonul mobil în timpul deplasării, inforează adevarul.ro.

De asemenea, a depăşit cu 13 kilometri/h viteza maximă admisă în afara localităţilor. Viteza maximă admisă pe acel segment de autostradă este de 80 kilometri/h.

Recuperarea amenzilor aplicate cetățenilor români pe teritoriul altor state se face în baza articolelor 290-306 inclusiv din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, aşa cum a fost modificată prin Legea nr. 222/2008.

Prin legea amintită s-a transpus şi în dreptul românesc o decizie a Consiliului European din 24.02.2005 privind aplicarea principiului recunoaşterii reciproce a sancţiunilor pecuniare.

„Va dispune executarea sancţiunii pecuniare la care a fost obligat… prin Decizia de amendare nr. OW…SB28 din data de 07.12.2021, definitivă la 01.01.2022 emisă deRheinisch-Bergischer-… cu sediul în Am Rübezahlwald 7,51469 Bergisch Gladbach şi anume la plata sumei totale de 141,00 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. din data de 07.12.2021”, a decis Judecătoria Bârlad.

Actualitate