Constanța

Nesimțire și tupeu. Bolizi parcați pe locurile rezervate persoanelor cu handicap

CT 26 MXA – un Mercedes parcat cu îndemânare pe două locuri destinate persoanelor cu handicap. 11 aprilie 2018, în parcarea Lidl.

A devenit o practică din ce în ce mai întâlnită ca mai mulți șoferi să-și parcheze mașinile de lux pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități din spațiile hipermarket-urilor din Constanța.

Scris de 
 pe data 
12 aprilie, 2018

Pe grupul de Facebook, Parchez Ca Un Bou, din ce în ce mai mulți utilizatori postează fotografii cu autoturisme parcate pe locurile rezervate persoanelor cu handicap.

Numiți „boi” sau „bovine”, șoferii care dau dovadă de lipsă de bun-simț sunt taxați de utilizatorii grupului prin publicarea de fotografii și a altor detalii precum zona, ora la care a fost făcută fotografia și, bineînțeles, numărul de înmatriculare.

Pe locurile rezervate persoanelor cu handicap pot parca doar șoferii care dețin o legitimație de parcare gratuită, ce poate fi obținută numai de la Direcția Generală de Asistență Socială. Legitimația este acordată în baza unor documente ce atestă gradul de handicap al persoanei și al certificatului de înmatriculare sau cartea de identitate a autoturismului, din care reiese că acesta a fost modificat/adaptat handicapului.

Totodată, perioadele de valabilitate a cardului diferă în funcţie de gradul de handicap al persoanei în cauză.

CT 11 UVE – un BMW, parcat pe două locuri destinate persoanelor cu handicap. Fotografie făcută în ziua de 9 aprilie 2018, publicată pe grupul Parchez Ca Un Bou.

Cu toate acestea, nu sunt puțini cei cărora pur și simplu nu le pasă de semnificația locurilor speciale de parcare.

Probabil, „boii” care parchează pe acele locuri se gândesc că acestea fiind pe spațiul privat al unui hipermarket, nu intră sub incidența legii. Ceea ce e total greșit. Din contră, în cazul parcărilor hipermarketurilor, zona, deși privată, este considerată ca având utilitate publică. Drept urmare intră, atât sub incidența Codului Rutier, cât și a Legii 448 din 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

CT 36 GRS – Un alt BMW lăsat să se odihnească pe locurile de parcare din fața Dedeman. Fotografie realizată pe 10 aprilie 2018.

Amenda pentru parcarea pe un loc special destinat persoanelor cu handicap, este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. Totodată, mașina poate fi ridicată cu totul de pe spațiul respectiv.

Deși managerii hipermarketurilor ar trebui să se asigure, prin intermediul agenților de pază, că locurile pentru persoanele cu handicap nu sunt ocupate de șmecheri, trebuie știut că oricine care surprinde o astfel de situație poate sesiza autoritățile. Așadar, puteți apela Poliția Locală, la numărul 0241 484 205 și un echipaj va fi trimis la locul semnalat.

În primele trei luni ale acestui an, Poliția Locală Constanța a aplicat 14 amenzi pentru încălcarea legii 448/2006.

CT 11 ZHW – un Audi parcat lejer pe spațiul special din incinta Practiker.

 

Actualitate