Social

O mamă cu doi copii cu handicap, obligată să plătească M.A.I. daune 10.000 euro pentru a repara limuzina care i-a ucis soțul

O mamă cu doi copii care suferă de handicap sever este obligată să plătească Ministerului de Interne despăgubiri de 10.000 euro, reprezentând daunele produse mașinii MAI care i-a ucis soțul.

Scris de 
 pe data 
3 noiembrie, 2022

În urmă cu 5 ani, bărbatul a traversat neregulamentar strada și a fost lovit mortal de un autoturism de lux – Audi A6, aparținând M.A.I.. Judecătorii au constatat că victima Florin Brănoiu a fost vinovată de producerea accidentului și drept consecință îi obligă pe moștenitori, o mamă cu doi copii cu handicap sever, să plătească daunele aduse limuzinei. Adică 30.000 lei, la care se adaugă dobânzi, rata inflației, suma finală depășind 10.000 euro.

M.A.I. vrea să recupereze prejudiciul

Pentru că moștenitorii nu au nicio posibilitate să achite această sumă, Asociația Sfânta Ana a lansat un apel către autorități:

Doamna Brănoiu și copiii ei cu handicap sever, Maia și Andrei, sunt somați sa plătească, în calitate de moștenitori, factura reparației autoturismului care l-a accidentat mortal pe tatăl lor. Plata daunei, cu dobânzi și penalități, este cerută de la cei 3 din poză de către proprietarul autoturismului: o direcție din cadrul M.A.I.

Doamna Brănoiu are doi copii. Ambii sunt înscriși la centrul nostru, cu handicap mintal grav. Acum 5 ani, tatăl lor, Florin, în vârstă de 49 de ani a fost accidentat mortal în Măgurele, Ilfov, de un autoturism Audi A6 apartinand M.A.I.

Au primit vestea exact în timp ce Maia și Andrei se urcau în microbuzul nostru pentru a-i aduce, ca în orice altă zi, la Centru. Tatăl lor, Florin, a plecat la 6 dimineața spre serviciu. Februarie, mormane de zăpadă peste tot. A traversat neregulamentar prin singurul loc prin care putea. A murit pe loc.

De atunci noi, Asociația Sf. Ana, continuăm să fim alaturi de D-na Elena Branoiu, Maia și Andrei. Sunt beneficiarii Asociației de când erau copii mici. Mama îi crește singură, având ca sursă de venit salariul de însoțitor pentru Andrei, (legea nu-i permite să fie însoțitor la amândoi) și indemnizațiile copiilor.

Însă nici așa, doamna Brănoiu n-a cerut nimic nimănui. S-a descurcat cum a putut și chiar nu a vrut vreodată să „cerșească” nimic de la nimeni.

Acum coșmarul nu s-a oprit. După ani de procese inutile există un singur vinovat: cel care a traversat neregulamentar. Toată lumea a acceptat asta și nimeni nu mai caută altă dreptate. Hotărârea este definitivă. Doamna Brănoiu nu a vrut să postăm nimic, de-abia am convins-o să le facem această poză. Acum au primit 3 plicuri cu somații pentru plata prejudiciului (inclusiv copiii puși sub interdicție judecătorească în baza handicapului). Nu caută bani pentru ei, vor doar să scape de o nouă povară.

Sperăm ca mesajul nostru să ajungă la cineva din cadrul Ministerului de Interne care va avea puterea de a-i convinge să renunțe la aceste pretenții. Deși M.A.I. caută să-și recupereze acest „prejudiciu însemnat în patrimoniul instituției”, în cazul de față efectiv nu mai au de unde să ia…

Potrivit adevarul.ro, din punct de vedere legal, MAI este, practic, obligat să ceară despăgubirile de la familia Brănoiu, pentru ca instituția să nu fie păgubită, iar suma nu este de neglijat. În plus suma totală trebuie „actualizată cu indicele de inflație la data efectuarii plații efective”, a informat MAI printr-o adresă a Direcției de Asigurare Logistică Integrată.

Actualitate