Sistemul, care în viitor ar putea înlocui medicii radiologi, a fost realizat de  „X Vision”, o echipă de patru studenți de la Universitatea Politehnica din Timişoara, din cadrul Facultății de Automatică şi Calculatoare, scrie Mediafax.

Conform reprezentanţilor universităţii, în acest moment, programul poate diagnostica doar radiografiile pulmonare.

Sistemul creat de studenţii Universităţii Politehnica din Timişoara analizează cu ajutorul inteligenţei artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa X Vision pune diagnosticul.

Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicaţie în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligenţă artificială creaţi de ei, iar rezultatul este afişat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, şi a unei hărţi a zonelor de anomalii.

Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicaţia este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa www.visionx.azurewebsites.net”, a transmis Universitatea Politehnica din Timişoara, citată de Mediafax.

Din echipa „X Vision” fac parte Ştefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu şi Andrei Tenescu. Aceștia vor participa, alaturi de profesorul lor coordonator, Sebastian Fuicu, la finala internațională a competiției „Big Idea Challenge”, organizată de Microsoft.

Concursul va avea loc în data de 21 iulie, în Statele Unite ale Americii (Seattle), iar premiul cel mare este de 100.000 de euro.

 

(Visited 274 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.