Pensiile militarilor și polițiștilor aflate în plată nu vor scădea. Pe viitor însă, se vor pensiona la 65 de ani și cu mai puțini bani
Potrivit noii proceduri de calcul a pensiilor militare, la finalul carierei un SGP, subofițer sau ofițer va încasa o pensie echivalentă a 65% din salariul pe ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri sau alte indemnizații
Pensiile militare aflate în prezent în plată nu vor scădea, atâta timp cât ele nu depășesc salariul aflat în activitate. Însă, de acum încolo, militarii vor trebui să se pensioneze la 65 de ani ca restul populației pentru a nu mai exista discrepanțe între pensionarii proveniți din sistemul public și cel privat. De asemenea, potrivit noii proceduri de calcul a pensiilor militare, la finalul carierei un SGP, subofițer sau ofițer va încasa o pensie echivalentă a 65% din salariul pe ultimele 12 luni de activitate, fără sporuri sau alte indemnizații.
„Am stabilit cu Comisia Europeană creşterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu sistemul public de pensii, până la vârsta 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme şi cei care lucrează în sistemul public de pensii, şi vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta 65 de ani, aşa cum este prevăzută gradual şi în legea din sistemul public de pensii”, a declarat ministrul Budăi, citat de digi24.ro.
Acesta a dat asigurări că „pensiile aflate în plată nu vor scădea”: „Vorbim doar de acele pensii care depăşesc salariul aflat în activitate şi acelea care nu afectează partea de contributivitate, lucru care este deja în proiectul de lege propus de Guvern şi trimis în Parlament”.
În ceea ce privește pensiile militare, Budăi a declarat că Guvernul nu vrea ca acestea să pună în pericol implementarea PNRR.
„Pensiile militare au trecut prin patru reforme până acum, iar atât premierul, cât şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu sunt extrem de determinaţi ca implementarea PNRR să nu fie pusă în pericol, chiar dacă unii, la un moment dat, au greşit. Noi trebuie să căutăm acele soluţii şi suntem în căutarea acestor soluţii acum şi discutăm cu Comisia, astfel încât nici să nu bulversăm sistemele, nici să afectăm sistemele din punct de vedere al independenţei.
Am spus-o şi eu de foarte multe ori că pensiile militare nu sunt pensii speciale. Principiul de bază de la care s-a pornit cu Comisia este acela de a nu mai permite prin legislaţie ca sistemele să fie abuzate, acesta este principiul de bază. Legislativ, nicio pensie din România nu este pensie specială, însă trebuie să faci această tranziţie către omul obişnuit. Nu trebuie să mai fie deosebiri atât de mari”, a spus ministrul.
- Armata româna
- pensie militar
- pensii speciale
- pensionari