Petiție pentru recuperarea prejudiciilor condamnaților. „Merg la închisoare, dar rămân cu milioanele de euro în conturi“
Delic.ro a lansat o petiție online prin care se dorește strângerea de semnături pentru înfințarea unui serviciu de recuperare a banilor obținuți fraudulos de către condamnații din România. Este nevoie de 100.000 de semnături ca subiectul recuperării prejudiciurilor să fie adus în actualitate și pe masa instituțiilor abilitate.
Confrom textului petiției, noul serviciu de recuperare a prejudiciilor ar trebui să funcționeze în subordinea Ministerului Justiției, nu a Fiscului.
„Sunt sute de milioane de euro nerecuperate din decizii definitive ale instanțelor. Din cauza lipsei unei strategii privind recuperarea prejudiciilor, bunurile condamnaților nu sunt valorificate la timp sau nu ajung să fie niciodată vândute. Fiecare instituție implicată în procesul de recuperare a banilor dă vina pe cealaltă.“, se arată în textul petiției.
În prezent, de recuperare se ocupă două autorități: Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), după ce procurorii pun sechestre pe averi, iar judecătorii dau condamnări definitive.
Doar în anul 2018 suma ce ar fi trebuit să fie confiscată prin decizii judecătorești a fost de peste 400 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut construi 16 spitale. Dar ei au rămas în buzunarele infractorilor.
Președintele Klaus Iohannis și-a asumat, în campania electorală, că recuperarea prejudiciilor va fi o prioritate în noul său mandat, dar până acum nu a întreprins niciun demers în acest sens.
În acest moment, instituțiile statului fac ping-pong cu hotărârile judecătorești de confiscare. O instituție constată, alta trebuie să evalueze și să pună în executare. Și așa, zeci de miliarde de euro rămân în buzunarele condamnaților de lux, în timp ce mii de copii încă merg la școli cu toalete în curte.
Un exemplu scandalos este cazul lui Dan Voiculescu. A fost eliberat după confiscarea a doar 9 milioane de euro din cele 60. Ca să recupereze restul banilor, ANAF îi oprește lunar 700 de lei din pensie.
Semnează și tu petiția și alătură-te demersului! CLICK AICI