Prefectul Silviu Coșa, pe fondul tragediei de la Ploiești: Peste 300 de nereguli în unitățile medicale din Constanța
Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa a transmis un mesaj în urma tragediei de la spitalul suport-COVID din Ploiești, unde un incendiu a mistuit secția ATI și în urma căruia două persoane au murit, iar una a fost grav rănită. Prefectul a declarat că în spitalele din județul Constanța au fost descoperite peste 300 de nereguli, conform verificărilor făcute în urma incendiului de la începutul lunii octombrie de la Spitalul de Boli Infecțioase.
Joi dimineață, în jurul orei 4, doi pacienți au murit într-un incendiu izbucnit într-un salon al spitalului suport-COVID Movila Vulpii din Ploiești. De asemenea, o infirmieră a fost rănită, suferind arsuri pe 40% din corp, iar 15 pacienți au fost evacuați și transferați la Spitalul Județean. Un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis în urma incendiului.
Într-un mesaj de condoleanțe pentru victimele de la Ploiești, prefectul județului Constanța a amintit de tragedia de la Spitalul de Boli Infecționase, de la începutul lunii octombrie, unde șapte pacienți au murit după ce secția de Anestezie și Terapie Intensivă Covid-19 a fost cuprinsă de flăcări, principala cauză a incendiului fiind de la o priză, în urma suprasolicitării.
Silviu Coșa a declarat că, în urma verificărilor, au fost descoperite peste 300 de nereguli în unitățile medicale din Constanța, dar că o mare parte din ele au fost rezolvate.
„Vedem, din păcate, cum evenimentele nefericite din spitalele suport COVID-19 se repetă. Zilele trecute, procesul verbal al Grupului de suport tehnic, care se ocupă de problematica securității la incendiu, a relevat peste 300 de nereguli în unitățile medicale din Constanța. Mare parte dintre ele sunt rezolvate deja sau se află în curs de remediere, ceea ce reprezintă un semnal că lucrurile intră în normalitatea pe care cu toții ne-o dorim.
Din păcate, alte vieți au fost curmate în această dimineață, la Ploiești. Nu se cunosc exact cauzele, ancheta le va releva. Toate problemele au rezolvare, dar, viețile oamenilor nu pot fi întoarse, iar noi, în Constanța, din păcate, am aflat acest lucru pe cea mai cumplită cale posibilă. Condoleanțe familiilor îndurerate!“, a scris Coșa pe pagina sa de Facebook.
Între timp, fostul manager al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, medicul Stela Halichidis, l-a dat în judecată pe primarul Vergil Chițac și a solicitat anularea Dispoziției nr. 5199/04.10.2021 prin care s-a pus în aplicare încetarea contractului.
Angajații Spitalului din Constanța au fost repartizați temporar la alte unități
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța va rămâne închis cel puțin până în luna decembrie, urmând ca atunci să se decidă dacă unitatea medicală ar putea fi redeschisă parțial.
Subiectul Spitalului din Constanța a fost intens dezbătut în cadrul ședințelor Instituției Prefectului – Județul Constanța, organizată de Comisia de Dialog Social, în cadrul cărora au participat mai mulți reprezentanți ai diferitelor instituții publice de pe plan local.
În ceea ce privește cadrele medicale care nu mai pot munci la Spitalul de Boli Infecțioase pe perioada cât acesta rămâne închis, s-a luat decizia ca angajații să fie detașați la alte unități. Decizia a fost luată prin consultarea reprezentanților federațiilor sindicale iar managerul interimar al spitalului a informat că 40 de angajați vor fi detașați în alte spitale timp de trei luni. În timp ce alți 95 au fost detașați doar pentru o perioadă de 30 de zile cu posibilitate de prelungire.