Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de Ordin de Ministru privind modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017–2019”, scrie pe site-ul ministerului.

Astfel, începând cu anul 2019 vor fi primite spre casare doar autoturisme, microbuze, autoutilitare uşoare sau autospeciale/autospecializate uşoare cu ITP-ul valabil şi cu vârsta de peste opt ani, înmatriculate în România.

De asemenea, dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate a vehiculului este anterior anului de fabricaţie, se va considera an de fabricaţie anul înmatriculării.

Totodată, pentru a fi acceptate, autoturismele trebuie să deţină motorul, transmisia, trenul de rulare, caroseria, şasiul şi echipamentele electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului, precum și catalizatorul, în cazul în care acestea au fost montate pe maşină din fabrică.

În ceea ce privește partea financiară, prima de casare prevăzută pentru anul viitor va fi tot de 6.500 de lei, cu condiția ca autoturismele care vor fi achiziționate să genereze cel mult 120 g CO 2/km, comparativ cu limita stabilită pentru 2018 care este de 130 g CO 2/km.

Românii care vor opta pentr achiziționarea unor mașini care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, vor primi un ecobonus de 1.000 de lei, iar cei care vor dori un autoturism cu motor hibrid 1.700 de lei, valoarea totală pe care ar putea-o primi un român prin programul Rabla 2019 fiind de 9.200 de lei.

Pentru a deveni valabil proiectul trebuie semnat de ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu şi apoi trebuie să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

(Visited 300 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.