Statul pune bețe-n roate ONG-urilor care se bazează pe direcționarea a 2% din impozit
Începând din acest an, s-a scurtat timpul pe care ONG-urile îl au la dispoziţie ca să atragă bani din direcţionarea a 2% din impozitul pe venit reţinut angajaţilor.
Organizaţiile non-profit care ajută copiii bolnavi, bătrânii, animalele fără stăpân sau se implică la nivel social sub alte forme au termen limită pentru strângerea donațiilor până la 15 martie.
Anul trecut, termenul-limită a fost cu peste două luni mai lung.
Și cum formularele au fost publicate de autorităţi cu întârziere, multe ONG-uri se tem că nu vor reuşi să strângă nici jumătate din cât au adunat anul trecut.
ONG-urile trebuie să se descurce până pe 15 martie, să adune cât mai multe donaţii, din formularele prin care angajaţi şi pensionari direcţionează 2% sau 3,5% din impozitul pe venit.
Data a fost stabilită încă de anul trecut de autorităţi, care au vrut să ″alinieze″ la acest termen-limită mai multe declaraţii pentru a fi mai repede procesate.
Dacă doriţi să sprijiniţi o organizaţie non-profit, puteţi face acest lucru foarte uşor, printr-o simplă hârtie, formularul 230, care trebuie să ajungă completat la ANAF până la mijlocul lunii martie. Formularul poate fi depus direct la ghişeul ANAF, prin intermeniul site-ului instituţiei, prin poştă sau cu ajutorul organizaţiei către care direcţionaţi banii din impozitul pe profit.
Formularul e disponibil online. Cine nu alege destinația celor 2% sau 3,5% din impozitul pe venit trebuie să ştie că respectivii bani rămân la dispoziţia statului. Procentul mai mare îl primesc ONG-urile licenţiate, cu servicii sociale acreditate.