UE cere introducerea săptămânii de lucru de 4 zile. Cum se va aplica în România
În România a fost inițiat deja un proiect de lege înacest sens. Astfel, ziua de lucru va deveni de 10 ore astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
Uniunea Europeană (UE) face eforturi și demersuri pentru implementarea unei săptămâni de lucru de patru zile, în special pentru sectoarele cu deficit de forță de muncă, a declarat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit. Măsura este justificată deoarece generațiile mai tinere au o altă viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală, informează adevarul.ro.
Comisarul a adăugat că „nu există o poziție comună“ în UE cu privire la săptămâna de lucru scurtată, dar se poate ajunge la un acord între partenerii sociali.
CITEȘTE ȘI: România va introduce săptămâna de lucru de 4 zile. În ce condiții angajații pot avea weekend de 3 zile
În acest sens, a oferit exemplu Germania, unde sindicatele solicită implementarea programului de lucru cu 4 zile pe săptămână și tot mai multe companii o văd ca pe o posibilitate de a recruta noi angajați, mai ales în sectorul transporturilor, unde există probleme.
„Întrucât există dificultăți pentru anumite sectoare în a atrage oameni, poate că și acestea trebuie să devină mai atractive“, a spus el. Pentru UE, cea mai mare problemă nu este șomajul, ci mai degrabă deficitul de forță de muncă. „Într-adevăr, multe sectoare caută cu disperare angajați și nu-i găsesc, deoarece oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au competențele necesare“, a mai adăugat el.
Lege în Parlamentul României pentru săptămână de lucru de 4 zile
Parlamentul României va discuta introducerea săptămânii de lucru de 4 zile și în țara noastră.
Proiectul care poate prelungi weekendul românilor a fost înregistrat pe 3 martie și modifică Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, din iniţiativa mai multor senatori și deputați ai PNL și USR.
Iniţiativa parlamentară propune o durată a timpului de lucru și de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână, astfel încât angajații să lucreze doar 4 zile pe săptămână și să aibă un weekend de trei zile.
Se justifica astfel că măsura va susține productivitatea muncii, tinerilor absolvenţi de studii superioare, precum şi persoanelor între 25- 40 ani, care sunt extrem de adaptabile, o să le fie mai uşor să se integreze la acest program, în timp ce persoanele cu familii (1-2 copiii) de peste 30 de ani vor accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai îndelungată alături de cei dragi.