Epidyolex este un medicament folosit în tratarea a două forme rare și severe de epilepsie – sindromul Lennox-Gastaut (LGS) și sindromul Dravet – pentru pacienții cu vârsta mai mare de 2 ani, scrie The Guardian.

Epidyolex este singurul produs pe bază de canabis din lume autorizat ca medicament, toate celelalte produse pe bază de canabis fiind încadrate ca suplimente alimentare. Epidyolex a fost aprobat inițial în Statele Unite iar acum, după autorizarea de către Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană, va putea fi prescris legal ca medicament și pe teritoriul Uniunii Europene.

Prima țară din Europa care ar putea autoriza prescrierea Epidyolex ca medicament este Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Aproximativ 50.000 de copii și tineri din Europa suferă de cele două forme severe de epilepsie ce pot fi tratate cu Epidyolex, dintre care aproximativ 10.000 în Marea Britanie.

În România, un proiect de lege ce prevede ca pacienții cu boli cronice terminale să poată avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), a fost depus la începutul lunii iulie la Parlament.

Inițiatorii proiectului de lege sunt Cristina Dumitrache (deputat PSD), Florin Buicu (deputat PSD) și Emanuel Ungureanu (deputat USR). Proiectul a adunat semnăturile a aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

Proiectul poartă numele “Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.

Cum în lume există în acest moment un singur produs pe bază de canabis autorizat ca medicament – Epidyolex – doar în Statele Unite și Uniunea Europeană, iar toate celelalte produse pe bază de canabis sunt încadrate ca suplimente alimentare, pentru prescrierea calmantelor pe bază de canabis pentru pacienții în fază terminală ar trebui găsite, teoretic, alte soluții legale decât aprobarea ca medicament.

O posibilă soluție ar fi crearea unui program special, precum Programul Vitamina D, în condițiile în care suplimentele alimentare nu pot fi decontate pe rețetă de la medic, potrivit legislației din România.

O alternativă ar fi, potrivit surselor HotNews.ro, pe lista medicamentelor decontate din țara noastră s-ar găsi un singur supliment alimentar, care este prescris de medici, pe rețetă, pacienților cu diabet. Cel mai probabil, în acest caz s-a găsit o “scurtătură legislativă”: suplimentul alimentar respectiv ar fi fost aprobat de Agenția Națională a Medicamentului ca dispozitiv medical care poate fi decontat, nu ca medicament.

 

(Visited 73 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.