Actualitate Externe

Ylva Johansson: „Este momentul să-i spunem bun venit României în Schengen. Așteptarea a fost prea lungă”

Comisarul pentru afaceri interne din cadrul Comisiei Europene, Ylva Johansson a declarat că statele membre ale Uniunii Europene trebuie să ia „decizia istorică și în interesul tuturor” de a accepta România, Bulgaria și Croația în spațiul Schengen.

Scris de 
 pe data 
16 noiembrie, 2022

Ylva Johansson a spus – la finalul Colegiului Comisarilor – că România, Bulgaria și Croația sunt pe deplin pregătite pentru a intra în spațiul Schengen, arătând că așteptarea a fost prea lungă.

„Este momentul să mai intre încă 3 state, pentru un spațiu Schengen mai puternic cu România, Bulgaria și Croația.

E momentul să le spunem bine ați venit (…) Mă aștept de la statele membre să ia această decizie importantă, istorică și în intersul nostru, al tuturor”, a afirmat comisarul european, subliniind că cele trei state au dat dovezi solide că au îndeplinit condițiile tehnice pentru aderarea la Schengen.

​​De asemenea, marți, europarlamentara Karin Karlsbro, membră a partidului liberal din Guvernul Suediei, a transmis marți că executivul de la Stockholm susține aderarea României la Schengen, iar votul negativ din Parlament este unul nedemn pentru țara sa.

„Guvernul suedez, inclusiv partidul meu Liberalerna, sprijină primirea României, Croației și Bulgariei în cadrul granițelor comune ale Schengen. Politica externă nu este cuprinsă în acordul dintre guvern și democrații suedezi. Împreună, partidele de opoziție, social-democrații (S&D) și Democrații Suedezi (ECR) dețin majoritate în Parlamentul suedez.

Acum își unesc forțele pentru a face poziția suedeză negativă. Să te opui aderării României, Croației și Bulgariei la Schengen este o poziție naționalistă și populistă, nedemnă pentru Suedia și sunt foarte nemulțumită de poziția pe care Suedia va trebui să o adopte în Consiliu”, a scris europarlamentara pe contul său de Facebook.

Ce este Schengen?

O politică a Uniunii Europene prin care țările acceptate în această zonă sunt de acord să elimine toate tipurile de control la frontierele reciproce.

De ce are acest nume? Zona este denumită după Acordul Schengen din 1985 și Convenția Schengen din 1990, ambele semnate în mica localitate vinicolă cu același nume din Luxemburg, așezare aflată foarte aproape de granițele Germaniei și Franței.

Ce este viza Schengen?

O autorizație eliberată de un stat membru în vederea călătoriei cu o durată de cel mult 90 de zile în decursul unei perioade de 180 de zile (viză de scurtă ședere); o autorizație de tranzitul prin zonele internaționale de tranzit ale aeroporturilor din statele Schengen (viză de tranzit aeroportuar).

Cu ce avantaje vine calitatea de membru?

Două dintre cele mai mari avantaje sunt: populația are libertate totală de circulație dintr-o țară membră în alta, dar Schengen vine și cu libertate de circulație a mărfurilor, serviciilor și capitalului.

De ce vrea România să intre în Schengen? Dincolo de beneficiile pe care le-ar obține, România este obligată prin tratatele de aderare la UE pe care le-a semnat să adere la spațiul Schengen, după îndeplinirea criteriilor.

De ce nu a fost primită până acum România în Schengen? În ciuda îndeplinirii condițiilor tehnice, la fel ca în cazul Bulgariei, spațiul Schengen nu a fost extins în România deoarece guvernele naționale ale UE trebuie să decidă în unanimitate intrarea statelor noi în zona fără frontiere.

Ce țări fac parte din Schengen? Primii membri ai zonei de liberă circulație au fost Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg.

În prezent, 26 țări fac parte din acord: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria; inclusiv țări care nu sunt membre UE: Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Trei microstate europene – Monaco, San Marino și Vatican – mențin frontierele deschise pentru traficul de pasageri cu vecinii lor și, prin urmare, sunt considerate membre de facto, ca urmare a imposibilității practice de călătorie de pe teritoriul lor fără a tranzita cel puțin o țară membră Schengen.

Ce țări nu fac parte din Schengen? Dintre cele cinci state membre UE care nu fac parte din spațiul Schengen, trei – Bulgaria, Croația și România – sunt obligate din punct de vedere juridic să adere în viitor. În timp ce procesul privind intrarea Croației este în desfășurare, Cipru beneficiază de o derogare temporară, iar Irlanda menține opțiunea de a rămâne în afara spațiului și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit.

Actualitate