Eveniment

1 an de închisoare pentru măsluirea kilometrajului mașinii. Judecătorii obligă vânzătorii de mașini să restituie banii clienților înșelați

Sursă foto: auto-bild.ro

1 an de închisoare. Aceasta va fi pedeapsa pentru cei care vor vinde mașini cu kilometrajul măsluit.

Scris de 
 pe data 
18 noiembrie, 2021

Proiectul de lege se află în Camera Deputaților și își urmează parcurusul parlamentar. Până atunci însă, judecătorii au spart gheața: au dat o sentință prin care un șofer care a vândut o mașină cu kilometrajul modificat a fost obligați să restituie banii cumpărătorului înșelat.

Proiectul de lege care incriminează modificarea kilometrajului unui vehicul ca fiind fraudă se află în procedură parlamentară de aprobare. De asemenea, proiectul prevede ca toate serviceurile auto să transmită către RAR informațiile legate de toate autoturismele care intră la reparații: număr de km, defecțiuni, avarii, reparații efectuate, revizii. Toate aceste informații vor fi stocate într-o bază de date care va putea fi consultată de orice cetățean care dorește să își cumpere o mașină. Astfel, cumpărătorul va știi de la zero istoricul mașinii, toate service-urile efectuate, dacă a fost sau nu avariată, ce reparații sau efectuat etc.

„Astfel, Registrul Auto Român (RAR) va înfiinţa şi va gestiona registrul electronic privind evidenţa citirilor odometrelor autovehiculelor din România. Acest registru este constituit din informaţiile culese de RAR cu ocazia prestaţiilor efectuate direct asupra autovehiculelor şi cu ocazia supunerii autovehiculelor inspecţiei tehnice periodice în cadrul staţiilor autorizate de ITP. De asemenea, registrul va conţine informaţiile transmise RAR-ului de către operatorii economici autorizaţi care desfăşoară activităţi de reparaţii, întreţinere şi reglări funcţionale ale vehiculelor rutiere, precum şi activităţi de modificări constructive şi reconstrucţia vehiculelor rutiere”, arată iniţiatorii actului normativ în expunerea de motive.

Potrivit adevarul.ro, concret, orice service auto va fi obligat să transmită RAR informaţii legate de numărul de identificare/seria de şasiu şi valoarea indicaţiei odometrului din dotare pentru autovehiculul supus prestaţiei în cauză, indiferent de tipul acesteia, informaţie care va putea fi, ulterior. transmisă oricărui cetăţean care o solicită. Astfel, un potenţial cumpărător de maşină second hand va putea afla dacă kilometrajul a fost dat înapoi şi dacă respectivul vehicul a suferit un accident mai grav, informaţie care este deja disponibilă la RAR.

Mai mult, proiectul mai prevede că orice înlocuire a odometrului unui vehicul cu un altul cu un kilometraj mai mic să fie considerată un act de fraudă. „Punerea în circulaţie a autovehiculelor cu odometrul defect constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă”, se arată în document.

CITEȘTE ȘI: Samsar auto, obligat să restituie banii pentru o mașină cu kilometrajul dat înapoi

Un craiovean care a vândut un autoturism cu 4.300 de euro pe o platormă online a fost obligat de instanță, la începutul acestui an, să-i înapoieze banii cumpărătorului, după ce acesta din urmă a descoperit că mașina avea kilometrii dați înapoi.

„Cumpărătorul avea posibilitatea să verifice starea uzurii mașinii din punct de vedere vizual și tehnic. Judecătorul a constatat că viciile regăsite la ștergător – era rupt -, tot ce era vizibil la mașină, îi sunt imputabile cumpărătorului. Însă i-a dat dreptate cumpărătorului că s-a aflat într-o stare de eroare din punct de vedere juriric – viciu ascuns – cum că kilometrajul a fost dat înapoi cu peste 200.000 de kilometri.

În atare situație, judecătorul aplică dispoziția Codului Civil și constată că era obligația vânzătorului să garanteze cumpărătorul și pentru aceste vicii ascunse. În momentul în care cumpărătorul a mers și a făcut o verificare tehnică a autovehicului la un service autorizat, a constatat că, într-adevăr, cineva umblase la kilometraj, dând înapoi aproape 200.000 km, ceea ce era un lucru important în alegerea mașinii respective”, a declarat avocatul Cristian Ene , la Digi24.

Actualitate