Actualitate

ANAF-ul lansează BOMBA! Din noiembrie, toți românii vor primi acasă regularizări de plată pe ultimii 5 ani

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunțat că de la 1 noiembrie, românii vor primi acasă, de la ANAF, regularizări pe ultimii 5 ani. Mai exact, după 5 ani în care ți-a spus că nu ai datorii la Fisc, statul se apucă să calculeze diferențele pe impozitul pe venit, CAS și CASS. Sumele la care se va ajunge vor fi uriașe, spun experții, care estimează că cei mai afectați vor fi liber profesioniștii, persoanele fizice autorizate și cei plătiți din drepturi de autor.

Scris de 
 pe data 
4 octombrie, 2018

Teodorovici spune că la finalul lunii octombrie va fi centralizată situaţia contribuabililor care au sume de plată către ANAF. Din noiembrie vor fi comunicate sumele de plată, iar oamenii vor avea timp să achite până în martie 2019, având o reducere de 10%. Teodorovici anunţă şi că, de la 1 ianuarie, nu se vor mai trimite notificări scrise privind sumele datorate, aceste date urmând să fie disponibile în sistemul electronic, informează adevărul.ro.

„Am anunţat încă de la începutul acestui an că pentru contribuabili, în ultimii cinci ani, ANAF nu a trimis la timp acele decizii de impunere, fie CAS, fie CASS, fie impozit pe venit. Şi e normal să venim la un moment zero, adică să centralizăm, să ştie fiecare cât are de plătit statului. Şi pentru că statul nu a avut acel rol activ, adică să spună la timp, să spună omului: domnule, uitaţi, aveţi de plătit atâţia lei, şi nu a făcut acest lucru, am propus un sistem de a încuraja contribuabilul, dacă face plata până la… să spunem martie 2019″, a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul de Finanțe recunoaște că este vina statului român care nu a făcut aceste corecții timp de 5 ani, însă vede ca o compensație decalarea termenului limită de plată până în martie 2019.

„Deci practic noi în octombrie la final avem finalizată această situaţie, vom şti exact câţi anume… în noiembrie se comunică, notificarea pe hârtie pleacă doar la aceia care nu sunt înregistraţi în spaţiul virtual, în sistemul electronic, la ceilalţi pleacă hârtia pentru că asta este, până la 1 ianuarie 2019. Dar oamenii nu vor avea acel terme fix de 60 de zile să plătească. Nu, vom spune: martie 2019, aveţi de plată ce v-am spus că aveţi de plătit, ca să arătăm că statul a greşit şi trebuie să plătească statul când greşeste. În martie 2019, aceşti români vor avea o reducere de 10%. Oamenii vor fi sprijiniţi în a face plata cu această bonificaţie”, a spus Teodorovici.

 

 

 

Actualitate