Actualitate Timp Liber

Atenție când vă plănuiți vacanța! Companiile aeriene anulează sute de zboruri din cauza lipsei de personal

Atât companiile low cost, cât și cele de renume anulează tot mai multe zboruri pe rutele din și spre România din cauza lipsei de personal.

Scris de 
 pe data 
8 iulie, 2022

În urmă cu o săptămână, 56 de zboruri care urmau să aterizeze sau să decoleze de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” au întârziat sau au fost anulate. Destinațiile includeau atât rute externe, Paris, Londra, Madrid sau Sofia, cât și destinații interne, ca Satu Mare sau Cluj-Napoca.

Situația din România nu este singulară și este rezultatul unui șir de evenimente produse la nivel european, care includ lipsa de personal, grevele angajaților din industrie și revenirea traficului la nivelul dinaintea pandemiei.

Spre deosebire de lunile aprilie și mai 2022, când Wizz Air a anulat un număr foarte mic de zboruri, în luna iunie compania low-cost a anulat cel puțin 195 de zboruri.

Recent, compania a anunțat anularea unor zboruri și pentru luna octombrie. Mai multe persoane, care au plătit deja bilete pentru Grecia în perioada respectivă, au fost informate că zborul de întoarcere a fost anulat.

Dacă vă aflați într-o situație similară, site-ul airhelp.com vă pune la dispoziție o serie de informații utile despre ce puteți face în cazul zborurilor anulate de pe teritoriul UE și cum puteți obține despăgubiri.

În general, trebuie să știți următoarele:

Dacă s-a decis o anulare de zbor, iar compania nu poate oferi altă soluție, atunci veți primi suma integrală plătită pentru biletul de avion;

Atunci când este anulat doar zborul unui segment din ruta trecută pe bilet, suma restituită va consta în diferența dintre tariful plătit pentru ruta întreagă și tariful aplicabil pe segmentul necălătorit;

De rambursări beneficiază pasagerii al căror nume apare pe bilet sau a celor care au realizat plata. Aceștia trebuie să prezinte biletul și actul care atestă efectuarea plății;

În cazul în care vă confruntați cu o anulare de zbor și sunt îndeplinite condițiile de mai sus, trebuie să depuneți o cerere de rambursare;

Restituirea banilor va fi efectuată în aceeași valută pe care ați utilizat-o atunci când ați achitat biletul de avion.

Actualitate