Actualitate

Autostrada Soarelui va fi împânzită cu radare fixe și senzori de greutate în carosabil. În 12 luni totul e gata

Termenul de implementare este de 12 luni, ceea ce înseamnă că în anul 2024 autostrăzile din România vor fi supravegheate cu radare fixe.

Scris de 
 pe data 
11 mai, 2023

Autostrada Soarelui, alături de celelalte drumuri de mare viteză din România, va fi împânzită cu radare fixe și senzori de greutate în carosabil. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se află în faza de evaluare a ofertelor pentru desemnarea firmei câștigătoare care va implementa acest proiect.

Valoarea investiției este de 112 milioane lei, ofertele fiind deschise pe 19 aprilie. Termenul de implementare este de 12 luni, ceea ce înseamnă că în anul 2024 autostrăzile din România vor fi supravegheate cu radare fixe.

Contractul ”Sistem de monitorizare si informare asupra traficului si a condițiilor de circulație pentru
Autostrada A1 București – Pitești, Autostrada A2 București– Cernavoda, Autostrada A3 București – Ploiești, DN 1 București – Ploiești” este finanțat din fonduri europene (POIM).

Potrivit caietului de sarcini, pe lângă camerele fixe pentru monitorizarea vitezei și a conduitei în trafic, vor fi montați și senzori în asfalt care vor determina dacă vehiculele depășesc greutatea maximă admisă.

„Este vorba nu numai de radare, ci de un sistem mai complex care va verific toate abaterile sau majoritatea abaterilor de la conduita rutieră: depășirea vitezei, șicanările în trafic, depășirile hazardate, opririle în zone interzise sau staționările pe perioade mai lungi de timp, de exemplu pe banda de urgență mai mult decât este necesar. (…)

Senzorii în asfalt sunt nu numai pentru viteză, sunt și pentru greutate. O să aibă și un rol de cântărire dinamică. În baza acestor sesizări, a senzorilor, respectivele autovehicule vor fi oprite pe dreapta și cântărite.

Camerele de radar fixe, pregătite pentru așa ceva, sunt capabile să îți măsoare viteza chiar dacă nu ai acești senzori. Există mai multe sisteme de măsurare a vitezei pe șosele”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu pentru euronews.ro.

Actualitate