Politică

Bogdan Huțucă: CE va penaliza România din cauza deficitului bugetar

Vicepreședintele Comisiei de Buget și Finanțe din Parlament, deputatul PNL, Bogdan Huțucă, susține că România va fi penalizată de Comisia Europeană pe fondul deficitului bugetar excesiv, întrucât nu poate fi justificat de ce o țară cu o creștere economică record în 2017 a trebuit să se împrumute de zeci de miliarde de euro.

Scris de 
 pe data 
31 august, 2018

Execuţia bugetară la 7 luni arată imaginea unei ţări în criză şi nu a unei economii care a avut în 2017 o creştere economică record. Deficitul bugetar este după 7 luni de 1.3% din PIB, mai mult decât dublu faţă de perioada similară din 2017, an pe care l-am terminat cu un deficit de 2.9% din PIB”, atrage atenţia Bogdan Huţucă, preşedintele PNL Constanţa.

Potrivit acestuia, România a semnat în 2012 „Tratatul privind stabilitatea şi guvernanţa în Uniunea Economică şi Monetară”, ce obligă țara să se încadreze într-un deficit bugetar de maxim 3% din PIB.

Dacă vom ajunge în procedură de infringement, România riscă să fie penalizată la bani de Comisia Europeană. Procedura este foarte simplă şi Comisia o declanşează automat în instanţă în momentul în care un stat depăşeşte acest deficit. Dacă vom ajunge în instanţă, avocaţii României nu vor putea niciodată să explice de ce un stat cu o creştere economică record în 2017 este astăzi în situaţia de a se împrumuta zeci de miliarde de euro pentru a plăti dezmăţul financiar al guvernanţilor. Nu am avut nicio criză internă sau externă, nu am avut niciun eveniment natural ieşit din comun, singura năpastă ce a căzut pe capul nostru este guvernarea PSD-ALDE. Dar ăsta nu este un motiv pe care să îl invocăm în discuţiile cu Comisia Europeană”, a explicat Huţucă.

 

Actualitate