După ce profesorul de mecanică l-a prins fumând, elevul de clasa noua de la Liceul Aurel Vlaicu din Lugoj a ripostat violent. Dascălul l-ar fi tras de urechi, iar adolescentul l-a doborât pe bărbatul care a ajuns direct la spital.

Incidentul s-a petrecut chiar în curtea şcolii. Iniţial, directoarea şcolii a dorit să muşamalizeze cazul şi nu a anunţat Inspectoratul Şcolar, însă acum s-a pornit o anchetă şi profesorul este cercetat disciplinar.

Nu doar profesorii ar trebui pedepsiți în aceste situații. Violența în școli este un fenomen național. Anul trecut, un elev de 16 ani din Teleorman a ajuns în spatele gratiilor după ce a pălmuit-o pe profesoara de educaţie civică.

În ziua în care el era reţinut, un alt băiat din Miercurea Ciuc îşi agresa profesoara de biologie. Tot în clasă, în faţa colegilor săi.

Pentru protecţia cadrelor didactice, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere ca profesorii să aibă un statut similar cu cel al poliţiştilor sau al magistraţilor, de exemplu. Asta înseamnă că cei care agresează un cadru didactic vor avea dosar penal pentru ultraj.

Cornelia Stavri, vicepreşedinte FSLI: „Este vorba despre acest avantaj de a se sesiza imediat fapta, de a reclama fapta de către un/o terţă persoană care este martoră la această faptă, de un elev sau de un alt părinte.

Cu toate acestea, Consiliul Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor refuză vehement legea. Eugen Ilea, vicepreşedinte Federaţia Părinţilor: „Ne-am opus pentru că această lege ar proteja numai şi numai cadrele didactice. De ce nu există şi partea cealaltă pentru un astfel de statut?

Tudor Panait, vicepreşedinte Consiliul Elevilor: „Suntem în situaţia în care părinţii şi elevii au o frică să spună dacă sunt agresaţi.

Pe lângă drepturi, statutul de autoritate publică presupune şi o serie de obligaţii din partea angajatului.

Dacă ar obţine statut de autoritate publică, atunci profesorul ar trebui să aibă acelaşi raport de muncă cu al unui funcţionar public, iar asta înseamnă în primul rând opt ore de muncă prestate în fiecare zi la şcoală.

În plus, meditaţiile ar fi interzise prin lege pentru că s-ar suprapune cu activitatea de bază a funcţionarului public.

 

(Visited 1.115 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.