Actualitate

Când pandemia-i pentru proști. Cîțu a modificat restricțiile pentru ca 5.000 de PNL-iști să vină la Congres

Bucureștiul a depășit pragul de incidență de 3 cazuri la mie și a intrat în scenariul roșu. În mod normal, peste această rată de infectare sunt interzise evenimentele publice sau private cu o prezență mai mare de 200 de persoane. Cu toate acestea, PNL va organiza peste 3 zile un Congres cu 5.000 de participanți la Romexpo pentru a-și alege președintele.

Scris de 
 pe data 
22 septembrie, 2021

Cum este posibil? Simplu. Premierul Cîțu avea, încă de acum câteva săptămâni, informația că pandemia va mătura țara iar Bucureștiul va intra în scenariul roșu. Așa că a modificat în Guvern lista de restricții special pentru ca 5.000 de liberali să poată participa la Congres pentru a-l alege pe el președintele partidului.

În paralel, românii de rând nu vor mai putea organiza nici măcar o nuntă cu mai mult de 200 de persoane, iar la magazin nu vor putea merge decât cu certificatul de vaccinare. La Timișoara, spre exemplu, fiindcă s-a depășit rata de infectare de 3 la mie, s-au introdus restricții de circulație iar oamenii nu vor mai putea ieși din casă după ora 20.00 decât cu declarație sau adeverință.

Potrivit g4media.ro, Guvernul a adoptat vineri, 17 septembrie, o hotărâre care stabilește restricțiile din valul patru al pandemiei. Astfel, la evenimente precum congresul pot participa delegații doar în baza Certificatului verde: sunt vaccinați, au trecut prin boală sau au un test negativ.

Dacă congresul se va organiza în interiorul Romexpo, în pavilionul principal, liberalii ar putea invoca Articolul 3 din HG 990/2021, cu condiția ca Romexpo să fie considerată instituție de spectacol sau concerte:

”Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori”.

Având în vedere că Romexpo are o capacitate de peste 10.000 de locuri, potrivit site-ului oficial, atunci în interior ar putea fi admise 5.000 de persoane, chiar și în condițiile unei rate de infectare care crește galopant, dar nu ajunge la limita de 6 cazuri la mia de locuitori.

Actualitate