În România nu mai sunt măști și costume de protecție, avertizează profesorul Adrian Streinu Cercel. Prezent în studioul Digimatinal, managerul Institutului „Matei Balș” a atras atenția că noul coronavirus se transmite foarte ușor.

Întrebat dacă e o chestiune de zile până apare la noi primul caz de coronavirus, Adrian Streinu-Cercel a declarat:

„Poate da, poate nu. Este foarte greu de spus. Un lucru e cert: acum nu e niciun român contaminat. În funcţie de asta se calculează şi potenţialele rate de trasfer ale acestui virus în România. În momentul de faţă nu putem vorbi că s-a întâmplat acest lucru şi sper să nu se întâmple nici în zilele următoare”.

De asemenea, Streinu Cercel a precizat că achiziția kiturilor de testate și a echipamentelor de protecție se vor lovi de procedurile stufoase de achiziții publice: „Avem kituri de testare, toate cele cinci spitale nominalizate prin ordin de ministru să managerieze situaţia au kituri. Că sunt multe, că sunt puţine… un kit are 150 de teste. Pe măsură ce se consumă intră în procedura de achiziţie locală. Problema e a măştilor şi a costumelor de protecţie. Aici intervine procedura de achiziţie în regim de urgenţă pentru că, nemaifiind pe teritoriul României, trebuie importate”.

Streinu-Cercel, despre soluţiile antibacteriene: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”

Coronavirusul se transmite relativ simplu, a spus Streinu-Cercel. Medicul a subliniat că trebuie să ne spălăm des cu apă şi săpun, să evităm să mai ducem mâna la faţă. În ceea ce priveşte eficienţa soluţiilor antibacteriene, medicul a spus: „Ce fac apa şi săpunul nu face nicun dezinfectant”.

(Visited 328 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.