Certificate de vaccinare false. Cum sunt păcăliți românii să plătească 500 de lei pe un cod QR ce nu funcționează
Din ce în ce mai multe persoane sunt păcălite pe rețeaua Facebook să cumpere certificate de vaccinare false. Poliția a deschis deja o serie de dosare penale pentru înșelăciune, în care sunt cercetate peste 800 de persoane.
Mai multe conturi fictive pe Facebook, adunate într-un grup făcut special pe rețeaua socială, scot la vânzare certificate de vaccinare false, prețul unui astfel de „document“ fiind de 500 de lei, transmite Libertatea.ro
„Ai nevoie de un certificat verde Covid fără a fi vaccinat, lasă un mesaj privat!”, este descrierea grupului „Certificate Co-vid 19 la comandă” creat în urmă cu câteva zile. Aproape peste noapte, numărul membrilor a ajuns de la câteva zeci la aproape 300.
Niciun detaliu despre cost sau modul în care poate fi obținut certificatul de vaccinare fals. Toate negocierile se duc exclusiv în privat cu administratorii grupului. Citește articolul complet pe Libertatea.ro
Introducerea unor noi restricții a crescut interesul românilor pentru deținerea unui certificat de vaccinare. Unii și-ar dori un astfel de document, dar fără să se vaccineze. Mulți dintre aceștia cad pradă înșelătoriilor, care au intrat deja în atenția autorităților.
„Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicaţiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. şi postează anunţuri de vânzare de certificate COVID-19„, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).
Poliția a deschis 362 de dosare penale în care sunt cercetate 850 de persoane pentru înșelăciune și fals în înscrisuri oficiale.
Potrivit sursei citate, plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicaţia PayPal, fiind oferite instrucţiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.
„Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum şi ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunţă la tranzacție”, arată IGPR.
După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic şi blochează conversaţiile cu solicitantul.
„Acest tip de înşelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicaţiile securizate de comunicare şi de plată, precum şi de reticenţa persoanelor înşelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală„, precizează comunicatul citat de Agerpres.
Cercetările sunt continuate în vederea identificării persoanelor implicate şi stabilirii întregii activităţi infracționale.