Actualitate Politică

Comisia Europeană cere lămuriri asupra propunerii de revocare a șefului DNA

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, se află astăzi într-o vizită oficială la București pentru a cere lămuriri cu privire la propunerea de demitere a șefului DNA.

Scris de 
 pe data 
1 martie, 2018

În această vizită, vicepreședintele va întâlni mai multe oficialități ale statului român, printre care președinteșe Klaus Iohannis, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, dar și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Frans Timmersmans a declarat pentru Calea Europeană că așteaptă explicații de la oficialii români în ceea ce privește propunerea de demitere a Laurei Codruța Kovesi.

„Voi fi informat joi despre asta. Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef) şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele. Dar ştiţi poziţia Comisiei. Trebuie să lăsăm independenţa judiciară să îşi facă treaba. Asta este cel mai bine pentru toate statele membre.”

De asemenea, acesta, împreună cu președintele CE,  Jean Claude Juncker, au declarat anterior că modificările legii justiției vor avea repercursiuni asupra independenței justiției:

„Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”, spuneau Juncker și Timmermans în urmă cu o lună.

Vizita prim-vicepremierului CE vine ca urmare a deciziei CSM de a da aviz negativ solicitării lui Tudorel Toader de a revoca din funcție șeful Direcției Naționale Anticorupție.

Frans Timmersmans va susține astăzi, de la ora 15:30, o conferință de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

 

Actualitate