Constanța a driblat până acum numărul real de cazuri de infectări de coronavirus, efectuând un număr scandalos de mic de teste, în medie de 5 ori mai puțin decât județul Cluj, spre exemplu.

Și cum ecuația este tot timpul aceeași: cu cât testezi mai puțin cu atât ai mai puține cazuri, județul Constanța a stat până acum la adăpostul unor cifre confortabile, care la prima vedere erau chiar liniștitoare pentru populație.

Din păcate, viteza de multiplicare a virusului în comunitate nu a ținut cont de logica meschină a autorităților și a cifrelor publicate. Așa s-a ajuns ca la 513 teste efectuate într-o zi de duminică, Constanța să contabileze un procent de 73% de pozitivare, cu 375 de cazuri noi confirmate în 24 de ore.

Așa s-a ajuns de la niciun motiv de îngrijoare de acum câteva zile la închiderea peste noapte a școlilor, restaurantelor și a tuturor instituțiilor de cultură din Constanța. Tot așa cum, probababil, autoritățile vor fi obligate să ofere niște explicații reale și clare despre situația de la Constanța.

Până atunci trebuie să ne mulțumim cu acest comunicat al Prefecturii Constanța:

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 6.257 de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 144 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate.

În acest moment, sunt 475 de persoane internate, dintre care 444 din județul Constanța și 31 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență.

De asemenea, la nivelul județului sunt 1.780 de persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, un număr total de 428 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate.

Conform datelor furnizate de DSP Constanța, la nivelul județului au fost confirmate, de la începutul anului școlar, 107 cadre didactice, 154 de elevi, 59 de studenți și 30 de angajați din unitățile de învățământ (personal auxiliar).

În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 427 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (107), asistenți medicali (179) și personal auxiliar (141).

La nivelul județului Constanța au fost incluse 607 paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19. Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 112 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 89 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 115 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (107 – 111 ocupate, capacitate suplimentată), Spitalul Militar – Sistem Modular (56 – 29 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74 – 19 ocupate).

În urma coroborării datelor din DSP Constanța, unitățile medicale publice și cele private, în ultimele 24 de ore, în județul Constanța au fost realizate 513 teste RT-PCR.

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID-19 pe teritoriul României.

În ultimele 24 de ore, au fost aplicate, de către polițiștii din cadrul IPJ Constanța, jandarmii din cadrul I.J.J. Constanța, respectiv G.J.M. „Tomis” Constanța și polițiștii locali, un număr total de 281 de sancțiuni contravenționale (în cuantum de 43.750 de lei), dintre care 276 pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în Legea 55/2020, în valoare de 41.750 de lei.

(Visited 3.168 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.