„O altă problemă la care doresc să mă refer este declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă şi mă refer la imunoglobină. Zilele trecute am dat acceptul doamnei ministru al Sănătăţii, Sărina Pintea, pentru declanşarea Mecanismului European de Protecţie Civilă din cauza lipsei de imunoglobină din spitale. Impactul asupra vieţii pacienţilor diagnosticaţi cu imunodecifienţe primare, boli autoimune, boli neurologice ar fi foarte mare. Astfel, situaţia din ultimul an, în care s-a înregistrat o lipsă acută de pe piaţă a imunoglobinei va fi finalizată, în sfârşit. Cred că este o soluţie pe care putem să o rezolvăm în termen scurt, în ceea ce priveşte acest aspect”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă.

Aceasta a mai spus și că demersurile pentru achiziţionarea „imunoglobinei” vor fi realizate de Compania Naţională Unifarm SA, care va acoperi şi costurile aferente.

„Reamintesc că discontinuităţile în aprovizionarea cu imunoglobină au fost generate de retragerea de pe piaţă a producătorilor care asigurau 80% din necesar, iar în ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sănătăţii în 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback, criza de imunoglobină a continuat”, a mai spus premierul.

În acest context, mnisterul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că luni că România a cerut declanșarea protecției civile pentru a ameliora deficitul de imunoglobulină de pe piața românească.

Potrivit informațiilor de pe site-ul Uniunii Europene, acest demers, al protecției civile, poate fi declanțat pentru rezolvarea problemelor ce apar în urma unui conflict sau a unei catastrofe.

 

(Visited 91 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.