Numită în funcție chiar la începutul anului, Andreea Moldovan era cu adevărat singurul specialist din Guvern în lupta anti-COVID. De profesie medic infecționist, aceasta s-a întors să profeseze în România deși o aștepta o carieră strălucită în Elveția, acolo unde a primit Bursa de Excelență a Societății Internaționale de Boli Infecțioase.

După acțiunea de forță a premierului Cîțu de ieri au început să iasă la iveală și adevărate motive pentru care acesta a decis pe nepusă masă să îi demită pe Voiculescu și pe Andreea Moldovan.

Aceasta din urmă a semnat zilele trecute un ordin privind schimbarea criteriilor pentru instituirea carantinei într-o localitate. Acest ordin a dat mari emoții liderilor PNL care fentau din pix epidemia pentru a evita impunerea de măsuri în orașele și județele lor.

Așa se făcea că orașe mari conduse de liberali erau permanent pe scenariul verde, deși spitalele și secțiile de terapie intensivă erau depășite de cazurile grave. Metoda era un simplă: nu se făceau teste, drept urmare nu erau raportate multe cazuri, iar criteriile de stabilire a carantinei erau interpretabile și discutabile.

Astfel, potrivit noului ordin semnat de Andreea Moldovan, atunci când se decide carantinarea unei localități, pe lângă rata de incidență a cazurilor Covid-19, se va lua în calcul și nivelul de testare, precum și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

„Aceste criterii sunt obiective. Exact cum am spus, decizia de carantină e o decizie complexă, care ține de mult mai mulți factori. Acești indicatori sunt adjuvanți, ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este situația actuală. Dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe acești indicatori”, a spus Moldovan la Digi 24.

Ea a adăugat că ordinul a fost discutat cu reprezentanți DSU și INSP. „Am agreat o formă finală pe care am supus-o ulterior discuției în Comitetul Tehnico-Științific. A fost o singură remarcă privind raportarea la 50.000 de oameni sau 100.000 de oameni ca reper (la numărul de teste, n.r.), însă toți membrii participanți au avut ocazia să-și exprime punctul de vedere și s-a votat această formă finală”.

Potrivit Andeeei Moldovan, municipiul București se încadrează, după toate protocoalele și după toate grivele de evaluare, în rândul localităților ce trebuie carantinate.

Acest ordin a fost revocat ieri de premierul Florin Cîțu.

Poziția fostului secretar de stat este susținută de medicii specialiști, infecționiști și ATI, care reclamă faptul că raportările făcute de Guvern nu au corespondent în realitate. Deși sunt anunțate de 3 ori mai puține cazuri față de astă-toamnă, numărul deceselor și a cazurilor grave sunt cu mult mai mari, iar spitalele din România, în mod oficial, nu mai paturi libere la Terapie Intensivă. Adevăratul barometru al pandemiei este situația din spitale, și nu cifrele pe care politicienii din Guvern le prezintă poporului.

Este evident că agenda personală a premierului nu mai corespunde cu necesitățile țării, prioritatea lui Cîțu fiind acum congresul PNL din toamnă, unde vizează șefia partidului. Pentru asta are nevoie să arate că pandemia este sub control, că rata de infectare este mică, iar restricțiile ridicate. Iar Vlad Voiculescu și Andreea Moldovan îi încurcau planurile de a rezolva COVID-ul din pix.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.