Părți ale documentului respectiv, despre care jurnalistul Ovidiu Vanghele susține că este autentic, întrucât poartă și semnătura premierului, au fost publicate pe pagina sa de Facebook.

Scrisoarea conține mai multe acuzații la adresa președintelui României, căruia i se reproșează că și-a uitat rolul de mediator și că a încurajat protestatarii să continue.

Funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă, a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor”, se arată în document.

Totodată, în scrisoare se menționează că acțiunile violente ale forțelor de ordine împotriva manifestanților prezenți la protestul din Capitală au avut temei legal și că manifestanții au încercat să dea jos Guvernul.

Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. 

Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. (…) Evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul Guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public”, se precizează în document.

(Visited 197 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.