Actualitate

De astăzi începe programul Rabla 2018. Care sunt condițiile din acest an

Ediția 2018 a programului Rabla începe de joi, 15 martie. Pentru a se înscrie în cadrul programului, o persoană trebuie să caseze o mașină cu o vechime de cel puțin 8 ani.

Scris de 
 pe data 
15 martie, 2018

Potrivit Administrației Fondului de Mediu, prima de casare rămâne la 6.500 de lei, iar noua mașină achiziționată trebuie să emită cel mult 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Mașina pe care vreți să o casați pentru a beneficia de programul Rabla, trebuie să aibă o vechime de cel puțin 8 ani și să fi fost înmatriculată inițial în România, înainte de 1 ianuarie 2011.

La începutul lunii martie, Ministerul Mediului a propus ca mașinile casate să aibă ITP valabil pentru a fi acceptate în cadrul programului Rabla, însă această prevedere nu apare în regulamentul programului Rabla publicat în Monitorul Oficial, astfel că nu se va aplica la ediția din acest an.

Bugetul alocat pentru programul Rabla 2018 este de 133 de milioane de lei, dintre care 113 milioane de lei au fost repartizate pentru persoane fizice.

Tot joi, 15 martie, se lansează și programul Rabla Plus pentru mașini electrice și hibrid plug-in.

În acest an, programul Rabla Plus va avea același ecobonus de 10.000 de euro la achiziționarea unei mașini pur electrice. Predarea unei rable la Remat nu este obligatorie.

Dacă totuși aveți o rablă de predat, la cumpărarea mașinii electrice statul vă va da suplimentar și reducerea de 6.500 de lei (peste 1.400 de euro), reducerea totală ajungând astfel la aproximativ 11.400 de euro.

Anul trecut, acest program a fost un succes, comparativ cu anul precedent 2016, numărul mașinilor 100% electrice nou înmatriculate fiind de peste 1.000 de unități. Se păstrează și anul acesta ecobonusul de 4.500 de euro pentru mașinile hibrid plug-in.

Mai multe informații despre cum puteți să scăpați de mașina veche, găsiți pe rabla.ro

 

Actualitate